Tegenwicht Commissie Klassiek Circus in Dronten


Cijfers, emoties en nuances, het circus rondom het circusdier

DRONTEN, 20090313 -- De Commissie Klassiek Circus heeft gebruik gemaakt van het inspraakrecht bij de Commissievergadering van de gemeente Dronten. Daarmee reageert de Commissie Klassiek Circus op het eenzijdige en vooral op emoties gebaseerde pleidooi van Lisanne Boerman die via het door haar opgestarte burgerinitiatief een verbod op bepaalde circusdieren wil afdwingen in de gemeente Dronten.

Los van het feit dat een gemeentelijk verbod wettelijk niet mogelijk is levert zo'n verbod geen enkele bijdrage aan het welzijn van circusdieren. Lisanne meldt in haar toespraak meermalen dat circusdieren uit de wildernis zijn gehaald. Iets dat al sinds 1969 verboden is maar eigenlijk al veel eerder niet meer door circussen is gedaan om de eenvoudige reden dat er voldoende aanbod van dieren is via legale kanalen: De meeste circusdieren komen uit dierentuinen of eigen fokprogramma's. Dieren in circussen leven in een schijnbaar kleine ruimte. Lisanne gaat in haar betoog echter geheel voorbij aan het gegeven dat dieren in de vrije natuur elkander onderling zeer grote vrijheidsbeperkingen opleggen. De vrije natuur kent een zeer laag Disney gehalte. Daar is het "eten of gegeten worden". Het jagen en het bejaagd worden levert zeer veel stress op voor de dieren.

Wie de werkelijke trainingsmethoden van circusdieren van nabij wil zien hoeft daarvoor niet naar het buitenland. Sinds de kerst heeft het Nederlandse circus Moskou-Holiday vier nog niet eerder getrainde tijgers in het programma. Deze dieren worden tijdens de voorstelling - in het bijzijn van het publiek - getraind voor een optreden in het circus. Met engelengeduld en veel beloning. Niet met de door Lisanne Boerman genoemde zwepen en elektroshocks.

De wens voor een verbod op al dan niet "wilde" circusdieren leeft bij een kleine groep mensen in Nederland. Dat politici besluiten nemen op grond van wensen van een minderheid is in politiek opzicht riskant spel. Bij de volgende verkiezingen zal blijken hoe klein het draagvlak is voor een verbod op circusdieren. Dat gebrek aan draagvlak blijkt ook uit de succesvolle petitie die de Commissie Klassiek Circus organiseert op www.klassiekcircus.nl. Meerdere wethouders hebben "tot hun verbazing" via de Commissie Klassiek Circus mogen vernemen hoe groot het draagvlak is om dieren in circussen te behouden. Waarbij het overigens een goede zaak is dat er strenge regels gelden. Die regels komen er. Want deze week is het onderzoek van het ministerie van LNV naar het welzijn van circusdieren afgerond. Het rapport gaat binnenkort naar de minister. Daarna zal er wetgeving worden ontwikkeld betreffende circusdieren.

Over de Commissie Klassiek Circus (kadertekst)

De Commissie Klassiek Circus is een onafhankelijk instituut dat zich ten doel stelt een aantal vooroordelen weg te nemen welke er bestaan over het klassieke circus. De commissie spreekt daarbij namens de ruim anderhalf miljoen bezoekers die jaarlijks voorstellingen van het klassieke circus bezoeken.

De meest recente bedreiging voor het klassieke circus is het vooringenomen standpunt van dieractivisten, die met verouderde informatie en onwaarheden, een verkeerd beeld schetsen van het klassieke circus. Met als enige doel het streven naar een verbod op circus met dieren.

De voorlichtingsactiviteiten van de Commissie Klassiek Circus richten zich op het algemene publiek en beleidsmakers op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Commissie Klassiek Circus





Commissie Klassiek Circus