Ingezonden persbericht


Persbericht

Heerlen, 26 februari 2009

Boekenweek 2009 met Herman Koch en Wiel Kusters

Het jaarlijks feest van de promotie van het boek - de Boekenweek- wordt van 11 tot en met 21 maart a.s. in Heerlen gevierd met lezingen van (Jiskefet-icoon) Herman Koch en Wiel Kusters, met een familie-verteltheatervoorstelling in het Corneliushuis en een tentoonstelling waarin beeldende kunst en literatuur op zoek gaan naar elkaars raakvlakken. Al deze activiteiten spelen zich af onder de vlag van het thema van de Boekenweek 2009 'Het dier in de letteren' en onder het motto 'TJIELP TJIELP - de literaire zoo'. Omdat er iets te vieren valt, delen de bibliotheken en boekhandels ook cadeaus uit. Wordt u tijdens de Boekenweek lid van de bibliotheek, dat ontvangt u een voucher waarmee u bij de boekhandel gratis het Boekenweekgeschenk kunt afhalen en een Boekenbon ter waarde van E 5. Hoofdsponsor NS maakt het Boekenweekgeschenkbezitters mogelijk om op zondag 15 maart de hele dag gratis 2e klas te reizen door Nederland. En (volwassen) leden die tijdens de Boekenweek boeken lenen, krijgen een kortingsbon voor de dierentuin. Met dit cadeau kunnen leners van woensdag 11 t/m zondag 22 maart 2009 met liefst 25% korting voor maximaal vier personen op bezoek in 14 dierentuinen in Nederland. Actuele informatie over het programma en reserveren van toegangskaarten vindt u op www.bibliotheekheerlen.nl

Lezingen van Herman Koch en Wiel Kusters

Vrijdag 13 maart 20 uur is schrijver, columnist en Jiskefet-icoon Herman Koch te gast in de bibliotheek in SCHUNCK-Glaspaleis. Koch gaat uiteraard voordragen uit zijn nieuwste boek Het Diner, dat hoog in de Bestseller 60-lijst staat. Maar hij belooft ook voor te dragen uit ander werk en een inkijk te verschaffen in de ontstaansgeschiedenis van de dierenwinkel uit Jiskefet. Herman Koch geeft op voorhand al aan graag met het publiek in discussie te gaan. In de pauze zal Koch bij muziek van de jonge, energieke jazzgroep The Mondays uw boeken signeren en is Plantage Books & More huize Cobben aanwezig met een boekenstand. De toegangsprijs bedraagt E10,- en E7,50 voor leden van Parkstad Limburg Bibliotheken.

Tegen de achtergrond van het boekenweekthema 'Het dier in de letteren' geeft dichter en hoogleraar letterkunde Wiel Kusters (geboren te Spekholzerheide) op 17 maart 20 uur in de filmzaal +5 een lezing 'op eigen bodem'. Voor de pauze gaat hij in op zijn boek 'Koolhaas dieren' -over de levensleer van de bekende Nederlandse schrijver Anton Koolhaas- en na de pauze belicht Kusters de dichter Jan Hanlo, aan wiens gedicht 'De mus' het motto van de Boekenweek ontleend werd. In de pauze is het mogelijk uw boeken door Wiel Kusters te laten signeren en zal Plantage Books & More huize Cobben aanwezig zijn met een boekenstand. De toegangsprijs bedraagt E 5,- en E 3,50 voor leden Parkstad Limburg Bibliotheken.

Erik of het klein insectenboek

Meesterverhalenverteller Eric Borrias speelt op woensdag 18 maart om 15.00 uur in het Corneliushuis in Heerlerheide de voorstelling 'Erik of het klein insectenboek', naar het gelijknamige boek van Godfried Bomans. Op een avond belandt Erik Pinksterblom in het schilderij dat boven zijn bed hangt. Een schilderij vol insecten. Hij beleeft tal van avonturen, maar komt ook tot de ontdekking dat mensen en insecten niet zoveel van elkaar verschillen. De voorstelling is speciaal afgestemd op de doelgroep kinderen (6-10). Maar .ook voor ouders is het een spannende belevenis! De toegangsprijs bedraagt E 5, - en E 3,50 voor leden Parkstad Limburg Bibliotheken. Op vertoon van de Parkstadpas krijgt één volwassene gratis entree.

Dieren in de beeldende kunst: ZoOlogica

Van woensdag 11 maart t/m zondag 26 april exposeren Haidée Henry, Edward Lipski, Michel Huisman, Marc Mulders, Charlotte Dumas en Jan Roeland op het Cultuur- en recreatieplein +3 in SCHUNCK-Glaspaleis een selectie hedendaagse kunstwerken, die allen het dier als thema hebben. Met deze expositie wordt het thema van de Boekenweek 2009 belicht vanuit het perspectief van de beeldende kunst. Door de opstelling temidden van de literaire werken over 'het dier' ontstaat één podium waarop beeldende en literaire kunst zich gezamenlijk afspelen. Op dinsdag 17 maart wordt om 19.30 uur op niveau +3 voor belangstellenden een nadere toelichting op de tentoonstelling gegeven. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens openingsuren van de bibliotheek.

***

Missie

'De Openbare bibliotheek Heerlen ziet het als haar maatschappelijke functie om verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden. Zij doet dit door het toegankelijk maken van onafhankelijke en betrouwbare informatie en een uitgebreid aanbod van kennis, literatuur en andere cultuuruitingen in samenwerking met en voor personen en partners.'

*****