Universiteit van Amsterdam

Nationale verschillen in definitie voedselveiligheid staan EU-beleid niet in de weg
Promotie Politicologie

vrijdag 13 maart, 10.00 uur
Katharina Paul onderzocht de effecten van diverse crises op het gebied van voedselveiligheid in de afgelopen tien jaar in Engeland, Duitsland en Nederland. In het bijzonder keek ze naar de veranderingen in de beleidsmatige definities van voedselveiligheid op basis van een analyse van de voor die landen specifieke discussies rond bijvoorbeeld de 'gekkekoeienziekte' (BSE). Paul constateert dat in Duitsland voedselveiligheid vooral vanuit milieu-oogpunt wordt bezien. In Engeland vindt naast een discussie over duurzaamheid in relatie tot voedsel ook een debat plaats rond de rechten van de individuele consument. In Nederland voert een nogal technische benadering van het begrip voedselveiligheid de boventoon en geven beleidsdiscussies over de efficiency van de markt en de Nederlandse concurrentiepositie richting aan de besluitvorming terzake. Paul stelt dat er ondanks deze verschillen tussen landen op het niveau van de Europese Unie ook een sterke grensoverschrijdende beleidsbenadering is ontstaan. Om te verklaren hoe de nationale verschillen in interpretatie daarbij worden overbrugd, wijst zij op de specifieke rol van het taalgebruik binnen dit EU-beleidsdomein. Een en ander mondt uit in de conclusie dat harmonisering van beleid ook zonder harmonie mogelijk is, vooropgesteld dat het beleid geformuleerd wordt in een taal die een maximum aan openheid en flexibiliteit toestaat. Mw. K.T. Paul: Food Safety: A Matter of Taste? Food Safety Policy in England, Germany, the Netherlands, and at the Level of the European Union.. Promotor is dhr. prof. dr. M.A. Hajer.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.