Universiteit van Amsterdam

Taal is cruciaal in het beroepsonderwijs

Op vrijdag 13 maart ontvangt Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het eerste exemplaar van Drieslag taal: het Praktijkboek taalbeleid Nederlands in het MBO uit handen van Hans van Nieuwkerk, procesmanager MBO2010. Auteur van het boek is Tiba Bolle, adviseur en projectmanager aan het Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Anderstaligen (ITTA) van de Universiteit van Amsterdam.

In het afgelopen decennium is het onderwijs in het Nederlands en in moderne vreemde talen in het gedrang gekomen. Een ontwikkeling die verbazing wekt omdat de wereld internationaliseert, de Nederlandse economie sterk internationaal georiënteerd is en voor een multi-etnische samenleving is een gemeenschappelijke taal een van de randvoorwaarden om te floreren.

Drieslag taal biedt instellingen concrete handvatten om actief de achterstanden van deelnemers die instromen in het beroepsonderwijs weg te werken, vroegtijdig schoolverlaten terug te dringen en de doorstroom naar het hoger onderwijs te bevorderen.

Nadat staatssecretaris Van Bijsterveldt het boek heeft ontvangen, licht ze op vrijdag 13 maart tevens haar plannen rond de invoering van de centrale examinering van taal & rekenen in het mbo toe in een publieke discussie met Jos Leenhouts van de MBO Raad, Ben Rijgersberg van COLO (Samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven) en Simon Verhallen van het ITTA.

Indien u als pers aanwezig wilt zijn kunt u zich melden bij Anita de Moor, beleidsadviseur van MBO 2010, e-mail: a.demoor@mbo2010.nl, en telefoon: 0318-698416, of Tiba Bolle, auteur en adviseur van het ITTA, e-mail: e.c.bolle@uva.nl, en telefoon: 020-525 3844. Kijk voor het volledige programma op www.herontwerpschool.nl.

Bron: UvA Persvoorlichting
persvoorlichting@uva.nl