Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Campagne tegen 'drama achter goedkoop vlees' Kip en karbonade Albert Heijn veroorzaken ontbossing

Amsterdam, 12 maart 2009 - Milieudefensie start een campagne om Albert Heijn te bewegen oerwouden in Zuid-Amerika te redden. Voor het vlees dat de grootste supermarkt in ons land verkoopt wordt nu veel veevoersoja gebruikt. De teelt hiervan leidt aan de andere kant van de wereld tot grootschalige ontbossing. Milieudefensie roept klanten van Albert Heijn op om hun supermarkt om verbeteringen te vragen.

Milieudefensie voert campagne met het beeld van een brulaap, verpakt als kiloknaller in de supermarkt. Dit dier staat symbool voor alle zeldzame planten en dieren die door de ontbossing voor veevoersoja verdwijnen. Naast posters worden radiospotjes en de website www.stopfoutveevoer.nl ingezet.

Met een tour langs een groot aantal filialen in heel het land worden de komende weken klanten van Albert Heijn geïnformeerd over het drama achter goedkoop vlees. Belangstellenden wordt daarbij gevraagd een oproep aan Albert Heijn te onderschrijven. Vrijdag doet deze tour een supermarkt in Amsterdam aan.

wat: campagne Milieudefensie bij filiaal Albert Heijn, onder meer met posters en decor waar: supermarkt Albert Heijn aan de Oostelijke Handelskade 1065, 1019 BW te Amsterdam wanneer: vrijdag 13 maart van 16.00 tot 18.00 uur

Nederland is als doorvoerhaven de tweede grootste importeur van soja ter wereld. Ruim 90 procent van de soja die in ons land blijft wordt gebruikt als goedkoop veevoer, vooral voor kippen en varkens in de intensieve veehouderij. De productie van kipfilet en speklapjes veroorzaakt zo tot grootschalige ontbossing. Als grootste supermarkt heeft Albert Heijn hierbij een belangrijke rol. Milieudefensie heeft de supermarktketen al herhaaldelijk gevraagd te zorgen voor meer vleesvervangers, beter veevoer en verantwoord vlees. Echte verbeteringen bleven tot nu toe uit. De publiekscampagne moet hier verandering in brengen.

Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: "Veel mensen verwachten dat Albert Heijn hen kwaliteitsproducten biedt. Helaas klopt dit niet, er schuilt een drama achter goedkoop vlees. Albert Heijn moet nu snel stappen zetten om de ontbossing voor fout veevoer stoppen."

Voor meer informatie over de campagne, de tour of het opvragen van beeldmateriaal:

Milieudefensie persvoorlichting 020 5507333 Vrijdag ter plekke bij filiaal Albert Heijn: 06 29593872

www.stopfoutveevoer.nl