Gemeente Utrecht

NB: Op dit persbericht rust een embargo tot vrijdag 13 maart, 15:00. In verband met het verrassingseffect van de onderscheiding vragen wij u dit embargo niet te schenden.

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw drs. E.G.C. van Seumeren

De burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen, reikt op vrijdag 13 maart 2009 een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw drs. E.G.C. van Seumeren (65) wegens haar bijzondere verdiensten als gynaecologe, onder meer op het gebied van de kindergynaecologie. Mevrouw Van Seumeren is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau ter gelegenheid van haar afscheid als gynaecologe bij de Divisie Vrouw & Baby van het Utrechts Medisch Centrum.

Mevrouw Van Seumeren is meer dan dertig jaar werkzaam als gynaecoloog. Tot 2000 gaf zij tevens les aan studenten en gynaecologen in opleiding. Zij heeft zich in bijzondere mate ingezet voor de seksuele emancipatie van vrouwen van allochtone afkomst. Daarnaast had mevrouw Van Seumeren een leidende rol in ontwikkelingen op het gebied van de kinder- en jeugdgynaecologie. Zo stond zij aan de wieg van de polikliniek kindergynaecologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zij is oprichtster (1980) van een Utrechts platform voor hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Dit initiatief was zeer succesvol en kreeg landelijke aandacht. Later ging mevrouw van Seumeren zich bezighouden met hulp aan vrouwen met overgangsklachten en zette zij zich in om misverstanden over de menopauze te bestrijden. Zo startte zij een polikliniek Menopauze. Mevrouw Van Seumeren wordt gezien als een autoriteit op haar vakgebied. Zij vervulde verschillende bestuurlijke functies, onder meer binnen de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie. Ook was zij tot 2008 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergynaecologie. Tot op heden is mevrouw van Seumeren onder meer bestuurslid van de Dutch Menopause Society en wetenschappelijk adviseur van het bedrijf Pantarhei Devices.

Mevrouw Van Seumeren ontvangt de Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen, tijdens een symposium op 13 maart 2009. Dit symposium vindt plaats ter gelegenheid van haar afscheid als gynaecoloog bij de Divisie Vrouw & Baby van het Utrechts Medisch Centrum.



Gemeente Utrecht