Persbericht: VNU Exhibitions Europe

Serieuze huizenkopers verwacht op Second Home International 2009


Persbericht
Utrecht, 12 maart 2009

De publieksbeurs Second Home International die morgen, vrijdag 13 maart begint in de Jaarbeurs in Utrecht, trekt serieuze kopers van tweede woningen. Dat blijkt uit de reacties van bezoekers die zich online hebben voorgeregistreerd. Bij de registratie konden vragen worden beantwoord over aankoopplannen en favoriete landen.
Zeer opvallend is de stijging onder bezoekers, van 18% vorige editie naar 23%, die serieus van plan zijn om binnen één jaar een tweede huis te kopen. Nog hoger is de toename, van 10% naar 23%, van het aantal bezoekers dat deze plannen binnen twee jaar wil verwezenlijken.

Spanje nummer één
Frankrijk en Spanje namen vorig jaar met beide 18% een gedeelde eerste plaats in als meest populaire bestemmingen. Voor het eerst werd nu Spanje (21%) als meest favoriete land genoemd en Frankrijk (16%) als tweede. Eén op de vijf bezoekers komt zelfs speciaal voor Spanje naar de beurs. Van invloed hier zijn ongetwijfeld het aantrekkelijke prijsniveau en de versoepelde regelgeving rond de aankoop van een woning.

Italië
Ook Italië staat weer in de top 3. De bezoekers van eerdere edities van Second Home International gaven aan meer Italiaans aanbod te wensen. Aan deze oproep is gehoor gegeven met de verdubbeling van het aantal aanbieders uit Italië tot zo'n 40.

Nederland
Nederland mag zich eveneens verheugen in een toenemende belangstelling, blijkt uit de reacties . Vorig jaar kwam in totaal 7% van de bezoekers voor een bestemming in de Benelux. Nu eist alleen Nederland al 11% van de belangstelling voor zich op. Andere conclusies: de interesse voor Centraal en Oost-Europa blijft redelijk op peil en voor de Scandinavische landen is een lichte toename te zien.

Aankoopbedrag
Zeer opvallend is dat huizenkopers zich bewust zijn van de aantrekkelijk prijzen die momenteel voor onroerend goed worden gevraagd. Het gemiddelde aankoopbedrag voor een tweede huis lag boven de twee ton, maar ligt daar nu voor het eerst sinds jaren onder. Deze prijsbewustheid is ook terug te vinden in het beoogde gebruik van de tweede woning. Naast eigen, recreatief gebruik is steeds meer oog voor investeringsmogelijkheden, in de vorm van verhuur en als belegging.

Second Home International is van vrijdag 13 tot en met zondag 15 maart dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Zie ook: www.secondhome.nl

Noot voor de redactie (

VNU Exhibitions