VerkeersInformatieDienst

Werkzaamheden A6 op Skarsterrijnbrug

13 maart 2009, 13:15

Vanaf vrijdag 13 maart tot en met vrijdag 20 maart voert Rijkswaterstaat werkzaamheden uit aan de Scharsterrijnbrug in de A6 tussen Lemmer en Joure. In Noordelijke richting, dus in de richting van knooppunt Joure, is in die periode maar één rijstrook voor het verkeer beschikbaar. In de andere rijrichting, dus richting het Zuiden, zijn twee versmalde rijstroken beschikbaar.

Op de beweegbare Scharsterrijnbrug wordt een pilot gedaan met het verlijmen van een staalplaat op de oostelijke beweegbare klep van de brug. De lijm verspreidt zich tussen het stalen rijdek en de staalplaat door de ruimte tussen beide vacuüm te trekken. Deze werkwijze is aanzienlijk goedkoper dan vervangen van de klep. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wordt een tent op het te versterken brugdeel geplaatst in verband met het voorkomen van weersinvloeden op het lijmproces. Rijkswaterstaat laat het resultaat monitoren door TNO en TU Delft. Bij succes kan de methode ook bij renovatie van andere beweegbare stalen bruggen worden toegepast.

Tijdens de werkzaamheden geldt ter hoogte van de brug een snelheidsbeperking van 70 km per uur in beide richtingen. Met name het verkeer in Noordelijke richting moet rekening houden met extra reistijd. Rijkswaterstaat heeft door de VerkeersInformatieDienst tekstwagens laten plaatsen waarop de actuele reistijd naar Sneek via de A6 en A7, maar ook die via alternatieve route U98 wordt aangegeven. Zo kunnen weggebruikers die rijden naar Sneek en verder een goede keuze maken over de te volgen route. De daarvoor noodzakelijke reistijdinformatie wordt ingewonnen via ondermeer
kentekenregistratiecameraâs.

Het is de eerste keer dat een Uitwijkroute wordt toegepast in de dynamische bewegwijzering. U98, de uitwijkroute die hier wordt gebruikt, loopt via de N354 vanaf de aansluiting Oosterzee naar Sneek.