NCRV

Nieuws uit Netwerk
Vrijdag 13 maart

Netwerk presenteert opinie-uitslagen
Regering speelt paniekvoetbal

44% van de Nederlandse bevolking vindt dat de regering inzake de crisis paniekvoetbal speelt. Een kleine meerderheid (51%) is van mening dat de media de crisis overdrijven. Dit blijkt uit het onderzoek Stand.tv dat het televisieprogramma Netwerk heeft laten verrichten door het onderzoeksbureau Motivaction.

De Nederlandse bevolking relativeert de ernst van de financiële crisis. Slechts 6 % van de ondervraagden is bang hun baan te verliezen en 8% vreest de hypotheek niet meer te kunnen betalen. 44% zegt tot op heden niets te voelen van de crisis.

Bezuinigingen
Terwijl het kabinet verdeeld is over de vraag hoe er bezuinigd moet worden, is de Nederlandse bevolking vooral verdeeld over de noodzaak van bezuinigingen. 43 % van de bevolking is voor bezuinigingen, maar er zijn net zoveel tegenstanders. Als er dan toch moet worden bezuinigd, dan moet als eerste de JSF worden uitgesteld en de hypotheekrenteaftrek boven het miljoen worden afgeschaft. Het terugtrekken van de troepen uit Afghanistan scoort ook hoog.

Voor wat betreft hun eigen uitgaven is 63% van plan te bezuinigen op de grote bestedingen. Maar het voorstel van staatssecretaris Heemskerk om in eigen land op vakantie te gaan, vindt beperkt weerklank. Een meerderheid van 55% piekert er niet over om tijdens de vakantie binnen de landsgrenzen te blijven.

Schuld van de crisis
De Nederlander geeft vooral bankiers en financiële adviseurs de schuld van de mondiale crisis. Ook de Amerikaanse overheid, aandeelhouders en beleggers krijgen de zwarte Piet toebedeeld.

Volgens de ondervraagden zal de crisis nog wel even duren, 31% denkt 1 tot 2 jaar, 28% rekent op 2 tot 5 jaar en slechts 14% gaat ervan uit dat de crisis binnen een half jaar tot een heel jaar voorbij is.

De crisis te lijf
Netwerk brengt de volledige uitslagen van het eigen onderzoek Stand.tv vanavond in een extra lange uitzending vanaf 20.25 uur op Nederland 2. Een uitzending die onder het motto 'De crisis te lijf' geheel in het teken van de crisis staat. De uitslagen van het onderzoek worden becommentarieerd door het Netwerk-crisispanel. Dit panel bestaat uit Willem Middelkoop, journalist en ondernemer, Steven van Eijck, oud-staatssecretaris van Financiën en Wilna Wind, FNV-bestuurslid.

De volledige uitslagen van Stand.tv zijn te vinden op www.netwerk.tv