Mobistar


De gsm-operatoren en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan overleggen over de toepassing van de Brusselse 3V/m-norm en leggen een tijdschema voor de invoering vast 13 maart 2009

Brussel, 13 maart 2009 - Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck en de gsm-operatoren van het GSM Operators' Forum ('GOF') zijn een kader overeengekomen voor de uitvoering van de Brusselse norm van 3 volt/meter die wordt opgelegd in de Ordonnantie van 1 maart 2007 betreffende de "bescherming van het leefmilieu tegen de eventuele schadelijke effecten en hinder van niet-ioniserende stralingen".

Deze ordonnantie bepaalt dat:

- een maximumnorm voor immissie in het milieu van 3 volt/meter wordt vastgelegd

- een milieuvergunning moet worden afgeleverd voor de exploitatie van antennes die elektromagnetische golven uitzenden;
- de regering een kadaster van de antennes moet bijhouden.

De ordonnantie voorzag in een termijn van twee jaar voor de toepassing van de Brusselse norm waarvoor uitvoeringsbesluiten moeten worden genomen die nuttige technische en operationele informatie bevatten. Die termijn kon echter niet worden benut als gevolg van de beroepen tot nietigverklaring die gedurende bijna anderhalf jaar bij het Grondwettelijk Hof werden ingediend. De uitvoeringsbesluiten zijn momenteel in goedkeuringsfase bij de Brusselse Gewestregering.

De partijen hebben zich formeel uitgesproken voor overleg in het kader van de uitwerking van de uitvoeringsbesluiten om te komen tot een technisch correcte en voor de operatoren haalbare oplossing. Daarom zullen zij overleg plegen met het oog op de definitieve goedkeuring van de uitvoeringsbesluiten van de ordonnantie tegen 15 september 2009.

Tot die tijd zal Leefmilieu Brussel zijn opdrachten van inspectie, behandeling van eventuele klachten en bemiddeling uitvoeren en daarbij een moratorium toepassen voor het opstellen van processen-verbaal.

Het overleg zal betrekking hebben op:

- de samenstelling van het dossier voor de aanvraag van een milieuvergunning;

- de procedure voor aflevering van de milieuvergunningen;
- de procedure en de parameters voor het meten van de elektromagnetische golven;

- de planning van de technische en administratieve regularisering van de bestaande zendmasten.

De ministers en de operatoren zijn verheugd dat ze een akkoord hebben bereikt waardoor de naleving van de norm zal worden gewaarborgd en tegelijk de kwaliteit van de netwerken en de aangeboden diensten zal worden gevrijwaard.