Gemeente Hilversum

Meedoen begint met taal

publicatiedatum: woensdag 11 maart 2009

`Samen leren, spelen, werken. Meedoen begint met taal'. Onder dit motto wil de gemeente Hilversum een nieuwe impuls geven aan de inburgering. Waar de landelijke overheid de afgelopen weken nut en noodzaak van inburgeren via de campagne ´Het begint met taal´ (www.hetbegintmettaal.nl) al duidelijk maakte in paginagrote advertenties en op radio en TV, gaat Hilversum voor een eigen, kleinschalige aanpak.
Doel van de inburgering is iedere inwoner van Nederland in staat te stellen ook écht aan de Nederlandse samenleving mee te doen. Nederlands spreken en begrijpen geldt daarbij als noodzakelijke voorwaarde. Want wie de Nederlandse taal beheerst kan van gedachten wisselen met anderen, onderwijs volgen, zichzelf verstaanbaar maken en ervoor zorgen dat kinderen een eerlijke kans krijgen op scholen en in banen. Inburgering is dus een zaak van autochtonen èn allochtonen. Mede om die reden is inburgering in Hilversum onderdeel van `Stel je voor!', de participatiecampagne van de gemeente. De wijkgerichte aanpak
De Hilversumse inburgering gaat in mei van start in de wijken Hilversum-Noord, Hilversum-Oost, Over 't Spoor, Riebeeck en op termijn mogelijk Hilversum Centrum. Met name daar blijken namelijk veel mensen te wonen die baat zouden kunnen hebben bij een inburgeringstraject. Bestaande sociale netwerken worden ingezet om de moeilijk bereikbaren te bereiken. Zij worden betrokken bij het vinden en verleiden c.q. werven van inburgeraars. Bovendien kunnen zij bruggen slaan tussen de aanbieder van inburgeringstrajecten (de gemeente) en inburgeraars. Zangeres en Idols-coryfee Hind zal de start van de inburgering muzikaal luister bijzetten.

Inburgeringstraject
Een inburgeringstraject leidt de inburgeraar toe naar het inburgeringsexamen of het Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal (NT2) en bestaat in ieder geval uit een taalcursus en het eenmaal kosteloos afleggen van het betreffende examen. De klantmanager van Sociale Zaken van de gemeente Hilversum helpt inburgeraars bij het samenstellen van een inburgeringstraject dat bij hem of haar past.