Gemeente Hilversum

Vier inschrijvingen in het gulden boek

publicatiedatum: woensdag 11 maart 2009

Op de verjaardag van de gemeente Hilversum vindt traditioneel ook de inschrijving in het Gulden Boek plaats in de Burgerzaal van het raadhuis.

Het gemeentebestuur van Hilversum laat hiermee zijn waardering blijken voor personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Hilversumse gemeenschap. Dat waren er vorige week woensdag vier: Anneke Stappershoef-Bouman (1927), Robbert Beker (1937), Jouke van der Leest (1948) en Ed van Mensch (1949).

Mevrouw Stappershoef zat voor de PvdA in de gemeenteraad en in de Emancipatiecommissie. Zij was zeer actief in de ANBO, de bond voor 50-plussers. De heer Beker was een bevlogen leraar en leidinggevende in het onderwijs. Hij nam het initiatief om zich met onder andere de kerken in te zetten voor de stille armen in Hilversum. De heer Van der Leest heeft bij het Muziekcentrum van de Omroep veel betekend voor het koor en de orkesten. Hij richtte het Cuypersensemble voor jeugdige strijkers op en beïnvloedde daarmee de kwaliteit van het muziekonderwijs in Hilversum. Ed van Mensch verwierf in zijn vrije tijd een grote kennis over de oudheidkundige verzameling van de gemeente en de geschiedenis van het Gooi. Hij was ook zeer betrokken bij de Stichting Kinder Vakantie Werk, die activiteiten organiseerde vooral voor kansarme kinderen.

In een akte van privilege is de in de inleiding genoemde splitsing van schepenbanken vastgelegd. Deze akte is een van de oudste stukken die in het Streekarchief in Hilversum worden bewaard. Op de site van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek (www.gooienvechthistorisch.nl ) leest u alles over hoe Hilversum is geworden tot de gemeente die we nu kennen.