Gemeente Hilversum

Foto's van Jacques Stevens in het Museum Hilversum

publicatiedatum: woensdag 11 maart 2009

Als er sprake was van nieuws koos Jacques vooral de laatste jaren van zijn loopbaan zijn kenmerkende positie: vanaf een trapje dat hij net zoals zijn foto-apparatuur standaard in zijn auto had liggen, maakte hij zijn foto's. Meer dan een veertig jaar was hij de hofleverancier van regionale foto's in De Gooi- en Eemlander. Twee jaar na zijn overlijden wordt hij geëerd met een tentoonstelling in het Museum Hilversum die op vrijdag 6 maart werd geopend door wethouder Cultuur, Erik Boog.

Stevens stond aan de wieg van de fotojournalistiek die ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij fotografeerde ruim zestig jaar voor regionale en landelijke dagbladen. Museum Hilversum maakte uit de omvangrijke collectie een selectie. Deze selectie toont het dagelijks leven en opvallende gebeurtenissen tussen 1930 en 1970. Stevens fotografeerde het alledaagse, zoals het lintjes doorknippen en jubilea, maar ook exclusieve aangelegenheden van het koningshuis, de uitgelaten menigte bij de bevrijding, het oppakken van verraders na de oorlog en tragische ongelukken. Een deel van de getoonde foto's zijn door Stevens zelf afgedrukt, de zogenaamde vintage prints.

Jacques Stevens woonde sinds 1937 in Hilversum waar hij vanaf 1946 als freelancer voor het dagblad De Gooi- en Eemlander werkte. Zijn fotopersbureau bloeide en naast zijn zoons Jan en Peter had hij veerschillende medewerkers in dienst. In het midden van de jaren tachtig eindigde zijn werkzaamheden voor `De Gooi'.

In 2001 droeg Jacques zijn collectie over aan de gemeente Hilversum. Dit archief bestaat uit ruim 50.000 glasplaatnegatieven en ongeveer 100.000 kleinbeeldnegatieven. Uniek en uitzonderlijk is het feit dat hij tot ver in de jaren 70 gebruik maakte van glasnegatieven.

Het retrospectief van persfotograaf Stevens kan bezocht worden tot 13 september. Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, op donderdagavond van 17.00 tot 21.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

" De collectie Stevens is in beheer bij het Streekarchief Gooi en Vechtstreek. "