Technische Universiteit Delft

Internationale open ideeënprijsvraag Building voor Bouwkunde

Schat aan ideeën voor nieuw gebouw TU Delft

De jury van de internationale ideeënprijsvraag voor een nieuw gebouw voor de faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft acht genomineerden aangewezen. "Samen vormen ze een brede schakering van goede visies en ideeën voor uitwerking in een nieuw gebouw. Ze bieden stof voor een interessante discussie", zegt juryvoorzitter Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Op 14 maart worden de prijswinnaars en eervolle vermeldingen bekend gemaakt in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.

De ideeën van de genomineerden vormen samen met de resultaten van de denktank, die zich binnen de TU Delft over de toekomst van de faculteit en de 'TU wijk' heeft gebogen, een inspirerende basis voor het uitwerken van concrete toekomstplannen.

Hoge kwaliteit

De TU Delft ontving 466 inzendingen voor de open internationale ideeënprijsvraag Building voor Bouwkunde. De opgave was om na te denken over een concept voor het onderwijsgebouw van de toekomst en over de plaats van de faculteit in het Mekelpark (de TU wijk) en Delft. Medio januari heeft de internationale jury de inzendingen beoordeeld. Het open karakter van de prijsvraag heeft geresulteerd in een schat aan visies op een nieuw gebouw. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de voorstellen. De meeste inzendingen hielden vast aan de oude locatie van Bouwkunde, met soms een duidelijke verwijzing naar het oude gebouw. Andere hebben die plek losgelaten en voorstellen gedaan voor locaties op de campus, waar de faculteit een bindende factor voor de TU Delft kan zijn. Een aantal inzenders maakt gebruik van bestaande gebouwen en verwijst daarmee, al dan niet expliciet, naar leegstaande bijzondere gebouwen en naar de huidige huisvesting van de faculteit. Ook onder de genomineerden is deze brede schakering van invalshoeken vertegenwoordigd.

Genomineerden

De genomineerden zijn, in volgorde van registratie:

Green-Housed Culture

Marc Bringer (1972, architect)

Ilham Laraqui

Parijs, Frankrijk

A world without objects

Gijs Raggers (1973, architect)

Rotterdam, Nederland

Learning and creating

Olli Raila (1983, student)

Heikki Muntola

Heikki Riitahuhta

Mikko Jakonen

Eetu Arponen

Oulo, Finland

Post Ignem

Tom Haelvoet (1984, architect)

Eveline Hanssens

Wondelgem, België


BK City, not a metaphor

Henk Engel (1949, architect)

Erik van den Berg

Marius van der Meulen

Delft, Nederland

Ego Eco-System

Marc Koehler (1977, architect)

Martijn de Geus

Miriam Tocino

Stepan Havlik

Carlos Franco

Hans Smolenaers

Amsterdam, Nederland

Vertical Forum

Elsbeth Ronner (1984, student)

Mick van Gemert

Rotterdam, Nederland

Amalgam

Laura Alvares (1977, architect)

Amsterdam, Nederland

Drie criteria

De inzendingen zijn beoordeeld op drie criteria, te weten de conceptuele kracht, de architectonische kwaliteit en economische en ecologische haalbaarheid van het ontwerp. De rijkdom aan ideeën, originaliteit en vernieuwende concepten was overweldigend. Een groot aantal plannen was architectonisch goed uitgewerkt. Onder de opvallende visies met betrekking tot het architectuuronderwijs van de toekomst bevonden zich voorstellen voor flexibele onderwijsgebouwen, ontworpen om zich aan te passen aan veranderingen in het onderwijs in de loop van de jaren. Behalve duurzaamheid waren ook de sociale en onderwijskundige functie van het gebouw terugkerende thema's in veel van de inzendingen. Duurzaamheid werd bijvoorbeeld gevonden in bijzondere aandacht voor het klimaat, de energiehuishouding en de samenhang tussen binnen- en buitenruimtes, maar ook in haalbare voorstellen voor hergebruik van bestaande gebouwen.

Internationaal

Ongeveer een derde van de inzendingen is afkomstig van studenten, tweederde is van architecten. Opvallend is het grote aantal inzendingen uit Italië, waar de prijsvraag in september j.l. op de Architectuur Biënnale in Venetië is gelanceerd door Minister Plasterk. Ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn sterk vertegenwoordigd. In totaal hebben deelnemers uit 50 landen zich over de opgave gebogen.

Jury

De jury bestond uit:

Liesbeth van der Pol voorzitter, Rijksbouwmeester

Rahul Mehrotra architect, Professor Department of Architecture MIT, USA

Yung Ho Chang architect, Professor and Head Department of Architecture MIT, USA

Herman Hertzberger architect, emeritus hoogleraar TU Delft

Kees Kaan architect, hoogleraar TU Delft

Ole Bouman directeur NAi Rotterdam

Leanne Reijnen student Bouwkunde TU Delft

Herma de Wijn secretaris, architect

Tentoonstelling

Bij de bekendmaking van de prijswinnaars en eervolle vermeldingen, op 14 maart, vindt tevens een debat plaats en wordt de tentoonstelling 'Building for Bouwkunde' geopend waarin de inzendingen van 15 maart tot 7 juni 2009 te bezichtigen zijn in het NAi. Op 13 mei 2009 verschijnt een publicatie over de prijsvraag en de denktank en zal een symposium worden georganiseerd op de tijdelijke locatie van de faculteit aan de Julianalaan in Delft.

Meer informatie over de wedstrijd, de prijsuitreiking en de tentoonstelling is te vinden op www.buildingforbouwkunde.nl en op www.nai.nl.



Technische Universiteit Delft