Gemeente Eemsmond


Alie Boekhoudt reikt prijs uit aan beste buurtinitiatief Eemsmond donderdag 12 maart 2009

Zaterdag 14 maart om 20.30 uur reikt cultuurwethouder Boekhoudt de Eemsmond aan zet-prijs uit aan de Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden. De stichting vroeg in 2008 een buurtbudget aan bij de gemeente Eemsmond voor het bouwen van een verrijdbare muziektempel. Alie Boekhoudt: "Van alle vijftien aanvragen sprong dit idee eruit. Een origineel initiatief waar alle buurtbewoners nog lang van kunnen genieten."

De kosten van de verrijdbare muziektempel zijn voor rekening van de gemeente Eemsmond. De Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden gaat de tempel zelf bouwen en onderhouden. Tijdens Koninginnedag op donderdag 30 april wordt de tempel voor het eerst in gebruik genomen. De gemeente beloont de stichting met 250,--.

Buurtinitiatieven Eemsmond
Er zijn in 2008 vijftien buurtinitiatieven binnengekomen bij de gemeente. Bijvoorbeeld het plaatsen van een boombank, het herinrichten van een speelplek en het bouwen van een berghok bij een dorpshuis. Maar ook het planten van historische Stinzeplanten rond de kloostergrachten in Rottum gecombineerd met een bollenplantdag voor alle dorpsbewoners. De gemeente heeft alle initiatieven beoordeeld op originaliteit en onderbouwing. De plannen vergroten de leefbaarheid in de buurt, andere buurtbewoners of betrokkenen steunen het initiatief en de bewoners dragen zoveel mogelijk zelf zorg voor de uitvoering van de ideeën.

Subsidie Buurtbudgetten
De gemeente Eemsmond stelt jaarlijks 50.000,-- beschikbaar voor initiatieven van inwoners om de leefbaarheid in wijken te vergroten. Elk jaar vóór 1 maart en vóór 1 september kunnen inwoners een plan indienen bij de gemeente voor de subsidie Buurtbudgetten. Alle buurten en wijken kunnen in aanmerking komen voor de subsidie. Meer informatie is te vinden in de folder Eemsmond aan zet met buurtbudget en op de website www.eemsmond.nl.