Provincie Utrecht

Fo-totempaal in Maartensdijk

5-3-2009 -

Zaterdagmiddag 14 maart onthullen kinderen van de drie Maartensdijkse basisscholen op de rotonde bij het vroegere gemeentehuis van Maartensdijk een fo-totempaal met portretten van kinderen van groep 8 van het basisonderwijs. Dit bijzondere kunstwerk is het tweede ontwerp dat gemaakt is onder verantwoordelijkheid van het RotondeLab van de provincie Utrecht.

Het RotondeLab probeert antwoord te geven op de vraag hoe de ideale rotonde eruit ziet. In de visie van het Lab moeten we een rotonde niet automatisch zien als een sokkel voor een kunstwerk. Dus hoeven ook niet altijd echte kunstenaars bij het ontwerp betrokken te zijn.

Bij deze rotonde staan dus Maartensdijkse kinderen van groep 8 centraal. Voor hen is de rotonde jarenlang een soort grens geweest in hun schoolleven. Na groep 8 vliegen ze uit naar het voortgezet onderwijs in de omgeving. De fo-totempaal met kinderportretten geeft zo alle mogelijke richtingen aan.

De Kievit, de School met de Bijbel en de Martin Luther Kingschool hebben aan het kunstproject meegewerkt. De lange en soms moeizame aanloop van het project staat humoristisch beschreven in het boekje dat erover is gemaakt : De kinderen van M.

De onthulling is op 14 maart tussen 16.45 en 17.00 uur. Provinciebestuurder A.Raven en wethouder Ditewig van De Bilt zijn er bij aanwezig.