Remonstranten kiezen nieuwe invalshoek bij thema 'economie en kerk'

05/03/2009 13:23

De Remonstranten

De Remonstranten houden 14 maart 2009 hun jaarlijkse beraadsdag.

Het thema is 'Tel uit je winst - ethische vragen bij economische ontwikkelingen'.

De remonstranten gaan die dag het thema economie en christelijk geloof benaderen op een nieuwe manier: het gesprek over ethische afwegingen die degenen die leiding geven aan economische processen maken, moet opnieuw vorm worden gegeven. Dat laat de kredietcrisis zien. Kerken in het westen kunnen hierin een rol vervullen, mits ze zelf bereid zijn om ook zichzelf te zien als belanghebbende in de economische orde.

Kerken in westerse landen hebben moeite om 'economie en geloven' aan de orde te stellen, bleek uit een gesprek tussen een delegatie van de Wereldraad van Kerken en het landelijk bestuur van de Remonstranten in het voorjaar van 2008.

Tegelijk is voor de Remonstranten het zogenoemde Agape-document van de Wereldraad van Kerken uit 2006 een reden om het thema 'economie en kerk' te bespreken tijdens hun landelijke beraadsdag, 14 maart aanstaande.

Agape staat voor Alternative Globalization Addressing Peoples and Earth.

In het document worden vragen gesteld over de gevolgen van de globalisering voor zowel 'het Zuiden' als 'het Westen'.

De Remonstranten kiezen voor een eigen benadering en hanteren bij het opstellen van het programma de volgende vooronderstellingen:


- Kerken maken deel uit van de economische werkelijkheid; ook kerken hebben te maken met schaarste van middelen en menskracht;


- Kerken zijn vermogende economische spelers, die voor inkomsten afhankelijk zijn van een groeiende economie. Het is niet terecht om als kerken je te verheffen boven de werkelijkheid en bijvoorbeeld voor gerechtigheid te pleiten, terwijl je als organisatie beter wordt van stijgende beurskoersen.


- Kerken hebben in de loop der jaren om verschillende redenen verantwoordelijken voor economische processen van zich vervreemd. Hoe komen we met deze groep mensen weer in gesprek?


- Kerken zijn geneigd om te focussen op het thema 'armoedebestrijding', wanneer economie ter sprake komt. Hierdoor raken sommige verwante thema's gemakkelijk uit beeld.

Tel uit je winst! - ethische vragen bij economische ontwikkelingen

Remonstrantse Beraadsdag zaterdag 14 maart 2009,

10.30 uur - 16.30 uur.

Locatie: Nieuwe Remonstrantse Kerk, Diepenbrockstraat 46, 1077 WB Amsterdam

Het volledig programma en bijpassende informatie staat op:

www.remonstranten.org