Ingezonden persbericht


YouTube, MySpace, MyGeneration.......YouGeneration !!!

Dag in de Branding met o.a. uitvoering op Grote Markt, 3 wereldpremières en John Cale (Velvet Underground)

In het programma van de elfde editie van Dag in de Branding op zaterdag 14 maart komt de nieuwste generatie nadrukkelijk aan het woord. Het programma opent met een gratis toegankelijk concert op de Grote Markt in Den Haag, waar de jonge pianist Bobby Mitchell The people united will never be defeated van Frederic Rzewski zal spelen. Een waanzinnig stuk in een onvergetelijke setting.

Componist Rzewski is zelf ook een waanzinnig goed pianist (eentje van het soort dat je eerder verwacht aan het einde van de 19e eeuw), een zeer sociaal/politiek bewogen mens, een bijzonder intelligente componist en een groot liefhebber van bier. Met de uitvoering op de Grote Markt van "The People United Will Never Be Defeated!" wil DidB eer bewijzen aan de legendarische uitvoering door Rzewski zelf aan het Koninklijk Conservatorium tijdens een van de meiconcerten ergens in de jaren '70.

Het stuk zelf is hondsmoeilijk. Hij speelde het toen ook nog eens samen met de Hammerklaviersonate van Beethoven, gewoon omdat het allemaal van die goeie noten zijn, en dit alles zonder enig bravoure.

Bij die uitvoering was een groot aantal Chileense studenten van het conservatorium aanwezig, vaak zelfs complete jonge families. Nog voordat er één noot geklonken had was de actualiteit van Rzewski's muziek duidelijk. Toen hij zelf in zijn praatje vooraf even "El pueblo unido..." wilde zingen zette de hele club uit volle borst in. Een unieke setting.

Dat het stuk absoluut niet gedateerd is zal blijken tijdens DidB 11. De directe politieke aanleiding mag dan verdwenen zijn, nog steeds is de onderdrukking van grote bevolkingsgroepen helaas aan de orde van de dag. Maar ook muzikaal heeft het stuk nog niets aan kracht ingeboet. The People Untited zal een grote groep mensen aanspreken. Daarbij leent het zich bij uitstek voor een confrontatie met de muzikale leek. Buiten dus en dan graag op een moment dat er een hoop mensen toch al op de been zijn op zaterdagmiddag tijdens City Pier City midden in de stad. Het zal ongetwijfeld de nieuwsgierigheid prikkelen.

Pianist Bobby Mitchell heeft al aangetoond dat hij tot het spaarzame ras behoort dat dit soort stukken kan brengen en bij de bespreking van de context werd hij alleen maar enthousiaster.

En dat biertje waar Rzewski erg van houdt? Op de Grote Markt mag dat ook geen probleem zijn. Nu maar hopen dat de weergoden ons welgezind zijn.

Vanaf 16.30 uur spelen studenten van de Ligeti Academy in het Theater aan het Spui een programma met drie wereldpremières van componisten van de jongste generatie. De Ligeti Academy is een initiatief van het Asko | Schönberg, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Studenten kunnen zich bij deze Academy specialiseren in de uitvoeringspraktijk van hedendaagse muziek. Op 14 maart zullen de studenten werken uitvoeren van jonge componisten die ook aan de Ligeti Academy deelnemen: Rodrigo Tason, Diego Soifer en Abel Paul. Tevens staan werken van Feldman en Castiglioni op het programma.

Korzo theater presenteert Are you our daughter, een muziektheatervoorstelling van Nicoleta Chatzopoulou (compositie) en Lotte de Beer (regie). Componist Nicoleta Chatzopoulou en regisseur Lotte de Beer werkten voor het eerst samen op uitnodiging van Korzo muziekproducties voor het programma MiXed! (2007). Zij creëerden toen het muziektheaterstuk Clara S. In 2008 nodigde Korzo het duo opnieuw uit voor een samenwerking, met als resultaat Are you our daughter?, een nieuwe voorstelling gebaseerd op Shakespeare's King Lear, zijn grootste tragedie.

Ensemble Klang en Trio Scordatura presenteren een bijzonder programma rond componist Phill Niblock in de grote zaal van het Paard van Troje.

"No melody, no harmony, no rhythm. No bullshit."

Op 75 jarige leeftijd is de Amerikaanse componist Phill Niblock nog steeds van grote invloed op een nieuwe generatie musici in de experimentele rock en noise. Niblocks muziek is minimalistisch, microtonaal, rijk geschakeerd en vooral luid. Zijn stukken ontwikkelen zich vanuit een enkele noot, of twee, of een akkoord. Minimieme verschuivingen kleuren de muziek, die lang lijkt stil te staan maar in feite continu in beweging is. Op 14 maart komt Niblock naar Nederland om met Ensemble Klang en Trio Scordatura vier recente werken uit te voeren. Het concert wordt aangevuld met filmbeelden uit Niblocks serie The Movement of People Working - een multimedia event dat je niet mag missen.

Aansluitend presenteert het Paard van Troje John Cale, de vernieuwer van een vorige generatie. John Cale (1942) is een Brits muzikant, songschrijver en producer. Zijn werk valt grotendeels onder de noemer (alternatieve) rock, hoewel hij een klassieke vorming genoot. Hij was een van de leden van The Velvet Underground eind jaren '60. Net als Phill Niblock heeft ook John Cale naam gemaakt in het New Yorkse avantgarde klimaat. Cale heeft zich met zijn producties voor onder meer Stooges, Patti Smith en Modern Lovers opgeworpen als de godfather van de Amerikaanse indie-rock, die inmiddels natuurlijk duizenden bands groot is en in Vic Chesnutt één van de interessantse vertegenwoordigers kent.

Meer dan geweldig dus dat Vic Chesnutt en Elf Power deze elfde editie van Dag in de Branding besluiten.

Programma DidB 11

14 maart 2009

15.00 Grote Markt

Rzewski - The People United will never be defeated

Bobby Mitchell (pf solo)

16.30 Theater aan het Spui

KC / Ligeti Academy

3 nieuwe (muziektheater) werken

en werk van Castiglioni en Feldman

19.00 KORZO 5HOOG

Double MiXed:

N. Chatzopoulou - Are you our Daughter

regie: Lotte de Beer

21.00 Paard van Troje

grote zaal

Ensemble Klang, Trio Scordatura starring Phill Niblock

Phill Niblock project

Parker's Altered Mood, aka Owed To Bird

Pan Fried

Three Orchids

Disseminate

22.30 Paard van Troje

grote zaal

John Cale

24.00 Paard van Troje

grote zaal

Vic Chesnutt & Elf Power

www.dagindebranding.nl

----------

Persberichten en foto's te downloaden van internet http://www.sowieso030.com/index_nl.html.php?pagina=downloads OF binnen te halen met de volgende RSS-feed: http://www.box.net/public/v3ricd4hnc/rss.xml

Er zijn diverse interviewmogelijkheden! Mail of bel voor aanvraag en inplannen.

SOWIESO 030

Evelyne Levêke
evelyne@sowieso030.com - www.sowieso030.com

NEDERLAND
Jansveld 31, 3512 BE Utrecht
Postbus 553, 3500 AN Utrecht

030 - 785 5887
06 - 4500 8427

DEUTSCHLAND
Krossener Strasse 27, 10245 Berlin
Postfach 350254, 10211 Berlin

030 - 503 47141
01577 - 5181862