Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 maart 2009

PvdA stelt standpunt integratie vast

Het partijcongres van de PvdA stemt op zaterdag 14 en zondag 15 maart over "verdeeld verleden, gedeelde toekomst". Met deze resolutie, die de afgelopen maanden uitgebreid bediscussieerd is in diverse partij- afdelingen en -gewesten, stelt de PvdA haar nieuwe standpunt over integratie vast. Deze beraadslagingen vinden op zaterdag 14 maart plaats.

Op zondag staat het congres in het teken van de verkiezingen van het Europees parlement van 7 juni aanstaande. Het verkiezingsprogramma, in concept opgesteld door een commissie onder leiding van Jan Pronk, staat 's ochtends op de agenda. Vervolgens stelt het congres de definitieve kieslijst voor de Europese verkiezingen vast. Lijsttrekker Thijs Berman won een partijreferendum en zijn benoeming als lijsttrekker wordt door het congres bekrachtigd. Voor de overige posities heeft de kandidaatstellingscommissie onder leiding van Anja van Gorsel een voorstel gedaan, waarover het congres stemt. Tot slot heeft het congres de gelegenheid moties aan te nemen over de politieke actualiteit.

Het Congres vindt plaats in Central Studio's, Gietijzerstraat 3-5 in Utrecht. Dit is het eerste Congres nieuwe stijl. Alle leden hebben spreek - en stemrecht over alle inhoudelijke onderwerpen, iets wat tot dusverre slechts voorbehouden was aan afgevaardigden van de afdelingen. Ieder lid mag mee spreken en stemmen over de resolutie "verdeeld verleden, gedeelde toekomst" en het Europees verkiezingsprogramma. De kandidatenlijst wordt door de aanwezige afgevaardigden vastgesteld. Partijleider Wouter Bos, fractievoorzitter Mariëtte Hamer en partijvoorzitter Lilianne Ploumen spreken het congres toe. Ploumen speecht op zaterdag na de lunch, Hamer spreekt aan het eind van de middag, meteen na de stemmingen over de resolutie. Bos sluit het congres af op zondagmiddag.

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Partij van de Arbeid