Evangelische Omroep

Nr. 067

Hilversum, 11 maart 2009

UTRECHT ONTVANGT DUBBEL KONINKLIJK BEZOEK
Blauw Bloed, zaterdag 14 maart 2009 om 19.35 uur op Nederland 2

Het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed presenteert zaterdag een dubbel koninklijk bezoek aan Utrecht. Prinses Laurentien presenteerde afgelopen dinsdag in het Spoorwegmuseum het startpakket 'Het begint met lezen'. Dit pakket is bedoeld om leesbevordering bij kinderen te stimuleren. Daarnaast biedt het handvatten om laaggeletterdheid bij ouders en collega's bespreekbaar te maken en aan te pakken. Enkele uren later opende Laurentiens schoonzus, prinses Máxima, het nieuwe gebouw van de Faculteit Educatie van Hogeschool Utrecht. Blauw Bloed volgde beide prinsessen op de voet.

Koningin Beatrix opent Verkade Paviljoen in Zaans Museum Koningin Beatrix bezocht afgelopen woensdag Zaandam om daar het nieuwe Verkade Paviljoen van het Zaans Museum te openen. In het paviljoen wordt de bedrijfscollectie van de Verkade fabrieken getoond. De koningin werd toegezongen door de bekende 'Meisjes van Verkade' en kreeg een rondleiding langs de rijke geschiedenis van Verkade.

Kroonprinses Victoria viert naamdag
Blauw Bloed reisde deze week naar Zweden, waar kroonprinses Victoria op donderdag haar naamdag vierde. In Zweden wordt, naast de traditionele viering van iemands verjaardag, ook stilgestaan bij de oude Zweedse naamkalender, waarbij iedere dag van het jaar verbonden is aan een bepaalde naam. Victoria's naamdag valt op 12 maart en ieder jaar maakt zij van deze gelegenheid gebruik om uitgebreid het volk te begroeten voor de poorten van het koninklijk paleis in Stockholm. De inwoners van de Zweedse hoofdstad op hun beurt feliciteren Victoria uitgebreid en geven haar cadeautjes. Blauw Bloed was er exclusief bij.

Portret van Britse koning George VI
In Blauw Bloed een portret van de Britse koning George VI, de vader van de huidige koningin Elizabeth. De in 1895 geboren George was nooit voorbestemd om koning te worden. Maar toen zijn oudere broer, Edward VIII, totaal onverwacht afstand deed van de troon omwille van zijn liefde voor een gescheiden vrouw, werd George in 1936 toch koning tegen wil en dank. Een bijzonder portret met unieke beelden van deze aparte koning.

Serie Koninklijke Opvoeding
In de serie Koninklijke Opvoeding ditmaal aandacht voor de opvoeding van koningin Beatrix en haar zussen Irene, Margriet en Christina. Inmiddels alle vier het toonbeeld van etiquette. Maar hoe hard is er tijdens de jeugd van deze prinsesjes gesleuteld om dit resultaat te bereiken?
---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep