Erasmus MC



---

Behandeling hartpatiënten regio Rijnmond sterk verbeterd

Gedurende de afgelopen tien jaar is de behandeling van hartpatiënten in de regio Rijnmond sterk verbeterd. Dit en meer concluderen onderzoekers van Erasmus MC op 14 maart in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet, naar aanleiding van het zogenaamde EUROASPIRE-onderzoek.

Het Nederlandse deel van het onderzoek werd geleid door dr. J.W. Deckers, cardioloog in het Thoraxcentrum van Erasmus MC. Honderden patiënten uit het Erasmus MC, het Sint Franciscus Gasthuis en het Medisch Centrum Rijnmond Zuid (nu Maasstad Ziekenhuis) deden aan het onderzoek mee.

Punt van aandacht
Hoewel de resultaten nogal verschillen per land, blijkt de behandeling van patiënten uit de regio Rijnmond in de afgelopen tien jaar sterk verbeterd te zijn. Het aantal nog rokende patiënten is gehalveerd van 32% tot 15%. Meer dan 95% van de patiënten blijkt op dit moment plaatjesremmers en cholesterolverlagende medicijnen te krijgen. De cholesterol concentratie, een belangrijke voorspeller van nieuwe complicaties bij hartpatiënten, daalde met maar liefst 30% (van 6 naar 4 mmol per liter). Deckers: "Dat deel van de resultaten is uitstekend. Het hoge gewicht van de patiënten, gemiddeld 86 kilo, blijft echter een punt van aandacht. Hierdoor blijft het aantal patiënten met suikerziekte hoog en is de controle van de bloeddruk nog niet optimaal." Vrijwel alle patiënten krijgen bloeddrukverlagende medicijnen.

Recente gegevens
EUROASPIRE beschrijft de behandeling van duizenden Europese hartpatiënten die kort daarvoor opgenomen waren vanwege een hartinfarct of hartoperatie. De meest recente gegevens betreffen patiënten behandeld in 2006 - 2007. Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door de Europese Vereniging van Cardiologie, strekte zich uit over een periode van in totaal twaalf jaar.

Publicatiedatum: 13 maart 2009