Partij van de Arbeid

Statuten en reglementen

14-03-2009 11:20

Het Congres heeft zojuist gestemd over het voorstel wijzingen statuten en huishoudelijk reglement. Hiermee is het spreek- en stemrecht voor leden officieel van kracht geworden. Bij stemmingen wordt 25 procent van de uitslag door individuele leden bepaald.

In het kort de belangrijkste veranderingen:

* naast congresafgevaardigden hebben ook individuele leden spreekrecht bij het behandelen van inhoudelijke onderwerpen (bij dit congres de resolutie integratie en het
concept-verkiezingsprogramma Europa)


* Individuele leden hebben stemrecht over alle onderwerpen, uitgezonderd stemmingen over statuten en reglementen, stemmingen aangaande personen (kandidatenlijsten, verkiezing Partijbestuur etc.) en de bekrachtiging van ledenraadplegingen.


* Inhoudelijke groepen en netwerken hebben spreekrecht en (naast de afdelingen) het recht op het indienen van moties en amendementen.


* De stemverhouding tussen afgevaardigden (van afdelingen) en individuele leden wordt geregeld in een vast stempercentage; te weten 75 procent voor de afgevaardigden (van afdelingen) en 25 procent voor de individuele leden.

In de loop van volgende week zal de definitieve tekst van de statuten en reglementen op pvda.nl worden gepubliceerd.