Ingezonden persbericht


SP WIL ONDERZOEK NAAR TOPSLARISSEN BIJ PROVINCIE-INSTELLINGEN

De Gelderse SP fractie wil weten of er in Gelderland bij instellingen die aan de provincie gelieerd zijn mensen werken die meer verdienen dan de Balkenende norm en stelt hierover schriftelijke vragen. Aanleiding hiervoor is een onderzoek in Noord Brabant waaruit bleek dat dat daar het geval is. De SP vindt dat de beloningen bij deze organisaties in ieder geval niet hoger dan die van Balkenende mogen uitvallen.

Uit onderzoek van de provincie Noord-Brabant (op initiatief van de SP daar) naar grootverdieners bij gesubsidieerde instellingen, deelnemingen en privaat-publieke samenwerkingsverbanden blijkt dat hieronder mensen zijn die meer dan de Balkenende norm verdienen. Genoemd zijn Brabant Water en de Regeling Ruimte voor Ruimte.Naar aanleiding van deze constatering is het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van plan om in de subsidievoorwaarden op te gaan nemen dat er niemand boven de Balkenendenorm mag verdienen.

De SP-statenfractie wil nu van Gedeputeerde Staten weten hoe het in Gelderland zit met de inkomens bij door de provincie gesubsidieerde instellingen en instellingen waarvan de provincie aandeelhouder of deelnemer is. De resultaten van dit onderzoek zouden zo snel mogelijk maar in ieder geval nog voor de zomer publiek gemaakt moeten worden. De SP fractie hoopt op brede steun in provinciale staten daar waar het gaat om openheid over maar ook het aan banden leggen van topsalarissen bij deze instellingen. Net als in Brabant zouden eisen opgenomen moeten worden in subsidievoorwaarden over maximum beloningen.

Financieel woordvoerder van de SP statenfractie, Agnes Lewe: 'Het is toch niet uit te leggen dat mensen met publieke middelen meer dan de minister president verdienen. En al helemaal niet in de economisch barre tijden waar we nu in zitten. Laat ze volledige openheid geven en waar nodig ingrijpen!'