Gemeente Schiedam


Maart 2009

Uitslag vervolgonderzoek luchtkwaliteit De Stuurhut bekend

14 maart 2009

Vervolgonderzoek naar de luchtkwaliteit in gebouw De Stuurhut aan het Nijhoffplein in Schiedam heeft geen verhoogde concentraties van asbestdeeltjes in gebruiksruimten aangetoond. Het door TNO in opdracht van de gemeente Schiedam uitgevoerde vervolgonderzoek is vrijdag gehouden naar aanleiding van een eerder verkennend onderzoek. Daarbij werden deeltjes aangetroffen die konden wijzen op de aanwezigheid van asbest.
Voor de burgemeester was dit aanleiding om het gebouw in afwachting van de resultaten van het nieuwe onderzoek direct te sluiten. Burgemeester Verver-Aartsen is verheugd dat nader onderzoek heeft uitgewezen dat de gemeten concentratie overeenkomt met het zogenaamde Verwaarloosbaar risiconiveau.

Het rapport wijst uit, dat in de cv-ruimte en de meterkast van het gebouw losse asbestvezels zijn aangetroffen. Deze vormen een potentieel emissierisico bij het betreden van deze ruimten. Het advies luidt deze ruimten geheel af te sluiten. In de gemeenschappelijke ruimte, die in de directe nabijheid van deze ruimten ligt, is een zeer geringe asbestconcentratie asbest in de lucht aangetroffen. Deze concentratie komt overeen met het zogenaamde Verwaarloosbaar risiconiveau. TNO geeft daarmee aan dat er voor zover bekend geen sprake is van enig aantoonbaar gezondheidsrisico voor de gebruikers van de school voorafgaand aan de metingen. In alle overige gebruiksruimten zijn geen asbestdeeltjes aangetroffen.

TNO adviseert de gemeente een aantal preventieve maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van asbesthoudende materialen en de vloerbedekking in de gemeenschappelijke ruimte, in verband met de mogelijke aanwezigheid van een lichte concentratie asbest. Het college van B&W zal deze adviezen en de toekomstige gebruiksmogelijkheden van het pand dinsdag as. in haar overleg behandelen. In ieder geval tot dat moment blijft de sluiting van De Stuurhut van kracht.

Burgemeester Verver-Aartsen stelt dat het voorlopig buiten gebruik stellen van het gebouw gezien de uitslag van het onderzoek het enige juiste besluit kon zijn. Zij benadrukt dat in verband met de gezondheid van de gebruikers van De Stuurhut het gemeentebestuur de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht neemt en alle risicos wil uitsluiten.

De voorzitters van muziekvereniging Harpe Davids en de Wijk- en Bewonersvereniging Woudhoek zijn inmiddels over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd. Deze informatie zal maandag verder worden verspreid inclusief het aanbod om indien gewenst verdere informatie te verstrekken. KomKids heeft de activiteiten van peuterspeelzaal Pippeloentje reeds op andere locaties voortgezet. De burgemeester dankt alle partijen voor hun welwillende medewerking. Klik hier voor meer informatie.