Partij van de Arbeid

Integratieresolutie vastgesteld

14-03-2009 06:08

Het congres heeft zojuist de integratieresolutie gedeeld verleden, gedeelde toekomst aangenomen. Hiermee is de koers van de partij over dit onderwerp vastgesteld. Aan het voorstel van het partijbureau werden enkele wijzingen aangebracht. Voorzitter Lilianne Ploumen: Het was een stevig debat in onze partij, maar we zijn trots op deze resolutie.

Vrijheid van meningsuiting
Een veel bediscussieerd punt van de nota was de zinsnede krenken mag. De bewuste passage, over de vrijheid van meningsuiting, luidt nu:

Neem de vrijheid van meningsuiting. Dat is een groot goed, waar iedereen vrijelijk gebruik van moet kunnen maken. Een dergelijke grote vrijheid vraagt ook om een morele verantwoordelijkheid: bij alles wat we doen moeten we rekening houden met de ander en met de effecten op de samenleving als geheel. Het recht om niet gekrenkt te worden bestaat echter niet. (hier stond: krenken mag) De vraag of iemand zich gekrenkt voelt ligt zo anders voor ieder individu dat ze geen reden kan zijn voor inperking van de vrijheid van meningsuiting. Het omgaan met de vrijheid van meningsuiting vraagt dus niet alleen wijsheid en verantwoordelijkheid maar ook weerbaarheid en incasseringsvermogen. Juridisch zijn er evenwel ook grenzen gesteld aan de vrijheid van meningsuiting. Die liggen bij het aanzetten tot haat of geweld en discriminatie.
Als mensen van mening zijn dat deze grenzen worden overschreden hebben zij het volste recht hierover het oordeel van de rechter te vragen. De rechtstaat is er immers voor iedereen. Burgerrechten verdienen het te worden gekoesterd door burgers die in hun onderlinge verkeer opkomen voor elkaars rechten en vrijheden. Zo moet discriminatie en haatzaaien consequent worden bestreden en veroordeeld.

Daarnaast werd de passage over etnisch registeren op voorspraak van het congres geschrapt. Ook werden vijf andere punten gewijzigd en werd een aantal actuele moties aangenomen.

De definitieve tekst vindt u zo spoedig mogelijk op onze website.