Ingezonden persbericht


Utrecht, 14 maart 2009

Collegebreuk Utrecht:

GroenLinks houdt vast aan afspraken collegeprogramma

Meer auto's in de stad en sloop van woningen staat haaks op afspraken voor betere luchtkwaliteit. Coalitiepartijen Utrecht zeggen vertrouwen in GroenLinks op.

GroenLinks houdt vast aan de afspraken in het collegeakkoord om de groei van het autoverkeer te beteugelen en een omslag van auto naar fiets en Openbaar Vervoer te realiseren. De partij zal het omstreden voorstel om aan de westkant van de stad een nieuwe verbindingsweg aan te leggen met de A2 niet steunen. Meer auto's in de stad en sloop van woningen is geen bijdrage aan een betere luchtkwaliteit. De opstelling van GroenLinks om vast te houden aan het collegeakkoord is voor de andere partijen, PvdA, CDA en ChristenUnie reden om het vertrouwen in GroenLinks op te zeggen. Een voorstel van de GroenLinks wethouders voor bemiddeling is door andere partijen afgewezen.

Aanleiding voor de collegecrisis is een onderdeel van het plan voor de aanpak van de luchtkwaliteit in Utrecht. Daarin staat het omstreden voorstel om aan de westkant van de stad een nieuwe verbindingsweg vanaf de A2 aan te leggen. Voor de aanleg van een tunnel die al het extra verkeer moet verwerken moeten tientallen woningen aan de St. Josephlaan worden gesloopt. Volgens GroenLinks is dat voorstel een brug te ver.

GroenLinks is tot dit college toegetreden om een stevige omslag van autoverkeer naar openbaar vervoer en fiets mogelijk te maken. Daarom zijn daarover afspraken gemaakt in het collegeakkoord en is een pakket aan maatregelen overeengekomen zoals het investeren in fietspaden, bereikbaarheid met het openbaar vervoer, maatregelen voor het beperken van het autoverkeer en dynamisch verkeersmanagement.

GroenLinks vindt het nu voorliggende plan in strijd met het collegeakkoord. Nu de andere partijen niet meer verder willen met GroenLinks, ziet de fractie zich gedwongen deelname aan de coalitie te beëindigen en de wethouders Cees van Eijk en Robert Giesberts terug te trekken.

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met fractievoorzitter Marry Mos op 06-18680097

Rob Schaap
Fractiemedewerker
Gemeenteraadsfractie GROENLINKS Utrecht
Postadres: Postbus 16200, 3500 CE Utrecht
Bezoek: Korte Minrebroederstraat 2
Telefoon: 030-2861122 Fax: 030-2861124
Website: www.groenlinksutrecht.nl


---- --