Gemeente Utrecht

Datum 14 maart 2009

Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht vastgesteld

Vandaag is voortijdig informatie via de media naar buiten gekomen over de besluitvorming rond het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. Om die reden heeft het college van burgemeester en wethouders van Utrecht zaterdag 14 maart 2009 het Actieplan versneld vastgesteld. Onderdeel van het plan is een aanvullend maatregelenpakket om de verkeersdrukte in Utrecht West blijvend te verminderen en het leefklimaat langs de stedelijke rondweg te verbeteren. De twee wethouders van GroenLinks hebben te kennen gegeven niet te kunnen instemmen met enkele onderdelen van het pakket.

Er ligt een ingrijpend pakket maatregelen om de luchtkwaliteit in heel Utrecht te verbeteren, de stad bereikbaar te houden en duurzame economische groei mogelijk te maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft na verwerking van alle inspraakreacties het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht 2008 vastgesteld. Omwille van de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid is het noodzakelijk de groei van het autoverkeer in de stad te beperken. Het ALU 2008 voorziet daarom in forse investeringen in openbaar vervoer, fietsvoorzieningen, in het doseren van autoverkeer op drukke wegen en het weren van doorgaand verkeer door de oude stad. Utrecht meldt het ALU 2008 aan bij provincie Utrecht en het ministerie van VROM als onderdeel van een nationaal samenwerkingsprogramma, dat er voor moet zorgen dat in 2015 in heel Nederland aan de wettelijke normen voor luchtkwaliteit wordt voldaan.

Onderdeel van het pakket is het aanleggen van een nieuwe verbindingsweg, die nodig is om een deel van de westelijke rondweg te verleggen naar industriegebied Lage Weide. Een ander onderdeel is de aanleg van een tunnel onder de Josephlaan in Utrecht West, die mogelijk de sloop en nieuwbouw van woningen aan de Josephlaan met zich mee brengt. De GroenLinks wethouders kunnen met deze onderdelen niet instemmen. De overige leden van het college vinden deze maatregelen een onmisbaar onderdeel van het Actieplan Luchtkwaliteit. Het college zal de komende week het totale Actieplan Luchtkwaliteit bekend maken.




Gemeente Utrecht