Provincie Zuid-Holland

Fort Wierickerschans ontvangt Romeinen

Na een afwezigheid van zo'n 1500 jaar zijn de Romeinen even terug. Op zaterdag 14 maart in Fort Wierickerschans in Bodegraven. Dan vindt de opening plaats van het Zuid-Hollands themajaar van de Limes (de oude Romeinse grens) en Fort Wierickerschans. Iedereen is welkom om de openingsfestiviteiten bij te wonen.

Behalve Romeinen zijn er ook manschappen uit de 17e eeuw aanwezig die destijds de strijd met de Fransen aangingen. Fort Wierickerschans is in 1673 gebouwd als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Op het binnenterrein van het fort is voor de opening van het themajaar een Romeins kampement opgezet en worden demonstraties van Romeinse ambachten gegeven. Daarnaast worden muziek en theater uit het verleden weer tot leven gebracht. Vanuit het Groene Hart Centrum dat op het fort is gevestigd, is het mogelijk om rondleidingen en wandelingen op en rond het fort te maken.

Verder is het uniek dat bezoekers tijdens deze dag een kijkje in de keuken kunnen nemen van de restauratie van het fort waar de gevonden bouwsporen nu goed zichtbaar zijn. Ook kan deze dag voor de eerste keer de tentoonstelling "De Romeinen en de Limes in Zuid-Holland" worden bezocht. Deze tentoonstelling is speciaal voor het themajaar ontwikkeld en reist vanaf 14 maart langs diverse locaties in de provincie.

Met de themajaren wil de provincie iedereen laten zien hoe mooi Zuid-Holland is en er voor zorgen dat het ook mooi blijft. Gedurende het hele jaar kunnen jong en oud via uiteenlopende activiteiten kennismaken met de Limes, het grootste archeologische monument van Nederland, en Fort Wierickerschans, één van de best bewaarde forten van de Oude Hollandse Waterlinie.

Datum: zaterdag 14 maart 2009
Tijdstip: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: Fort Wierickerschans, Zuidzijde 132, 2411 RX Bodegraven

Het Fort Wierickerschans is ook op zondag 15 maart van 12.00-16.00 uur geopend.