Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Start Buurtouderproject Europarei

print
3 maart 2009
Zaterdag 14 maart wordt rond 14.45 uur in 't Buurnest het startsein gegeven voor het buurtouderproject in de Europarei.

Een aantal buurtbewoners uit de Europarei heeft het initiatief genomen om een buurtouderproject op te zetten. Het buurtbeheer Europarei juicht dit initiatief van harte toe en helpt hen daarbij.

De aanleiding voor het initiatief van de buurtouders is een toename van het aantal overlastklachten in de Europarei. Volgens bewoners vernielt de jeugd gebouwen, auto's en voorzieningen in de wijk. Ook maken jongeren zich schuldig aan het beledigen van buurtbewoners en het urineren en blowen in de buitenruimte. Ook Woongroep Holland herkent het stijgende aantal klachten.
Een aantal bewoners uit de Europarei heeft genoeg van deze overlast en wil zelf een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. Zij doen dit samen doen met de verantwoordelijke instanties zoals Woongroep Holland, de politie en de gemeente en dat gebeurt met het buurtouderproject.

De gemeente is verantwoordelijk voor wat er in de buitenruimte gebeurt en daarom heeft zij een werkgroep de opdracht geven het buurtouderproject uit te werken. Er zijn afspraken gemaakt over de taken van de buurtouders en andere betrokken instanties. De buurtouders gaan een training volgen voordat ze de straat opgaan.

De buurtouders lopen dagelijks rondes door de wijk. Doordeweeks lopen zij van 19.00 tot 23.00 uur en in het weekend tot 24.00 uur. De buurtouders zijn duidelijk herkenbaar aan hun kleding: elke buurtouder heeft een bodywarmer met opdruk `buurtvader' en `buurtmoeder. De buurtouders beschikken over een mobiele telefoon zodat ze tijdens hun rondes overleg kunnen hebben met politie, gemeente en Woongroep Holland. Ook kunnen de buurtouders misstanden doorgeven aan deze instanties. De activiteiten van de buurtouders spelen zich af in de buitenruimten. Om met elkaar de gang van zaken te kunnen bespreken heeft het buurtbeheer een ruimte gehuurd in de Romeflat. ^