Christenen maken het verschil, ook op het werk


Groeiende betrokkenheid van christenen in hun werksituatie

HOUTEN, 20090109 -- `Als de christenen gewerkt zouden hebben volgens hun eigen normen en waarden, zou er geen economische crisis zijn ontstaan.' Deze uitspraak zet aan het denken. Feit is dat Jezus zijn volgelingen het zout en licht van de wereld noemt, dat steeds meer christenen ontdekken dat die normen en waarden ook in hun werksituatie kunnen worden toegepast. Christenen nemen steeds meer deel aan een christennetwerk (17 nieuwe vermeldingen) of gebedsgroepje (22 nieuwe in 2008). Ook 'Alpha op de werkplek' en 'Business Alpha' draaien goed. Op zaterdag 14 maart 2009 is er in Houten een speciale congresdag 'Christen zijn op je werk'.

Christen-zijn op het werk staat volop in de belangstelling. De website www.bedrijfsgebed.nl meldt dat er het afgelopen jaar in de media opnieuw meer dan 170 keer expliciete aandacht voor dit onderwerp was. In de maatschappij is er openheid voor vragen over zingeving, en je kunt tegenwoordig weer rustig voor je geloof uitkomen. Over wat christen-zijn betekent in je eigen beroepsgroep wordt nagedacht in 44 verschillende netwerken van christenprofessionals door maar liefst 77 verschillende groepen en organisaties. Je kunt met collega's over God praten in een speciale Alpha-cursus in twee vormen: 'Alpha op de werkplek' en 'Business Alpha'. En op ruim 260 locaties in ons land wordt door christencollega's samen gebeden, in kleine bedrijfjes en multinationals, maar ook bij steeds meer gemeenten en alle ministeries. Het aantal bedrijven en organisaties met een geregistreerde bedrijfsbidstond steeg opnieuw fors, van 143 begin 2008 naar per saldo 165 begin 2009. Dat is opnieuw een record sinds 1996, het begin van de registratie door Maarten Pijnacker Hordijk uit Houten. Er zijn 17 nieuwe vermeldingen van netwerken van christenprofessionals, ook dat is een record.

Ook in kerken komt er aandacht voor haar leden die in de maatschappij functioneren. Het artikel 'Helpt de kerk bij je werk?' verscheen in verschillende bewerkingen in 10 christelijke mediapublicaties. In meer dan 700 kerken in Nederland hangen inmiddels ook posters die christenen aanmoedigen om samen met een christencollega te gaan bidden.

Er komt op zaterdag 14 maart 2009 in Houten (Utrecht) een speciale congresdag 'christen zijn op je werk' onder het motto 'God werkt óók van 9 tot 5`. Het is een verbreding en verdieping van de succesvolle ontmoetingsavonden rondom datzelfde thema, eind 2008. Initiatiefnemers zijn de organisaties www.AlphaopdeWerkplek.nl, www.Bedrijfsgebed.nl, www.CBMC.nl en www.GelovenopMaandag.nl. Hoofdspreker is ds. Ron van der Spoel uit Amersfoort. Er zal veel algemene en praktische informatie zijn over hoe je als christen tegen je werk aan kunt kijken en hoe je ook door de week aan je geloof gestalte kunt geven en waar je dan ´tegen aan loopt´. Hoe je samen met collega's kunt bidden en met collega's een Alpha cursus kunt doen. Daarnaast is er ook voldoende ruimte voor persoonlijke vragen en dilemma's. Er komen 16 seminars, en er is vertaling in Frans, Duits en Engels aanwezig. Daarvoor zijn we nog op zoek naar een flink aantal vrijwilligers die als simultaan vertaler naar Frans, Duits of Engels kunnen optreden.

Christenen nemen steeds bewuster hun plaats in de maatschappij in. Het aantal christenen dat structureel sàmen bidt voor hun kerk, school, buurt, stad, werk, enz., neemt gestaag toe. De koudwatervrees van sommige christenen is aan het afnemen. Dat de bidgroepen soms nog klein zijn is niet verwonderlijk. Want bidden is zelden populair. Toch zijn `bedrijfsbidders' tot grote zegen voor hun omgeving. En... worden zelf ook enorm verrijkt, zowel door de geestelijke dimensie als door het contact met christencollega's. Niet in de laatste plaats als ze zo nu en dan merken dat God mede door hùn gebeden iets verandert in deze (geestelijke) wereld.

De website www.bedrijfsgebed.nl fungeert als centrale site voor Christen-zijn op je werk en Bedrijfsgebed, met o.a. de overzichtslijsten, allerlei artikelen, tips en voorbeelden, een agenda en boekenlijst, links en posters.

E-mailadres: info@bedrijfsgebed.nl; Internetadres: www.bedrijfsgebed.nl





ingezonden persbericht