Ministerie van Defensie

Militairen Tsjaad doneren medische voorraad aan NGO Tsjaad

14 maart 2009, 19.22 uur

Hulpgoederen worden met het vertrek uit Tsjaad weggegeven. Hier kunnen ze de spullen erg goed gebruiken. De Nederlandse eenheden vertrekken met het aflopen van het EUFOR mandaat in Tsjaad / Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) op 14 maart om middernacht uit Tsjaad. Het aanwezige medische personeel van de Mariniers en het AeroMedEvac Team (AMET) van de Koninklijke Luchtmacht hebben hun voorraden medicijnen en materialen gedoneerd aan de Italiaanse hulporganisatie COOPI.

COOPI is een onafhankelijke non-gouvermentele organisatie, opgericht in Italië, die zich wereldwijd inzet voor het bieden van goede gezondheidszorg, schoon water en educatie in probleem gebieden. Ook bieden zij noodhulp aan slachtoffers van natuurgeweld of gewapende conflicten. COOPI is sinds twaalf jaar actief in het oosten van Tsjaad. Zij hebben in de vluchtelingen kampen klinieken opgezet die gratis toegankelijk zijn voor de inwoners van de kampen. Alleen al in de directe omgeving van Goz Beida zijn er 3 van zulke klinieken. In Goz Beida zelf, hebben zij bijgedragen aan de bouw van een streek ziekenhuis met chirurgische capaciteit.

Op 14 maart 2009 hebben de arts van het Mariniers detachement in Tsjaad, LTZAR2 OC Willem-Jan Zeeuwen, en de arts van het AMET van de Koninklijke Luchtmacht, Majoor Maurits Wetzer, de voorraden medicijnen en medische materialen overgedragen aan COOPI. De overdracht vond plaats in het ziekenhuis van Goz Beida in aanwezigheid van de medische staf. COOPI zorgt voor de verdeling van de spullen onder de in de regio aanwezige klinieken en het ziekenhuis. Met name anti-biotica en materialen als verbandmiddelen of steriele injectie spuiten zijn schaars in het door armoede en oorlog geteisterde oosten van Tsjaad. In totaal ging het om 25 dozen, genoeg om een kleine apotheek volledig te bevoorraden.