Ministerie van Defensie

Afghanen sluiten businesscursus af met diploma

14 maart 2009, 18.10 uur

Veertien Afghanen kregen vandaag een diploma na het positief afsluiten van een cursus ter verbetering van ondernemerschap. Veertien Afghaanse zelfstandige ondernemers kregen vandaag hun diploma wegens het succesvol afronden van een cursus Start and Improve your Business. Deze volgden zij afgelopen maand op Kamp Holland in Tarin Kowt. Cursusleider majoor Paul reikte de documenten uit, samen met PRT-commandant luitenant-kolonel Ron.

Vijf middagen kregen de ondernemers les in het Provincial Reconstruction Team Huis, ter verbetering van hun bedrijfsvoering. Van de veertien mannen zijn de meeste zondags te vinden op de Bazaar bij Kamp Holland. Tijdens de cursus kwamen onder meer de prijzen en productpromotie aan bod. "We hebben gekeken naar het belang van de klant", legt de majoor Paul als functioneel specialist uit die verder vertelt dat er werd nagedacht over welke producten de klant worden aangeboden en waarom juist deze. De cursus werd op een interactieve manier gegeven, waardoor de Afghanen op ontspannen wijze de kneepjes van het vak leerden. De PRT-commandant liet zich lovend uit over de cursisten die volgens hem veel enthousiasme en humor hadden. "Jullie zijn de ambassadeurs van dit land en tonen een goede houding", zei hij tijdens zijn speech. "Ik zag jullie serieus discussiëren over de onderwerpen en ik hoop dat jullie je business verbeteren." "Wanneer mensen goede zaken doen, verbetert de onderlinge samenwerking en communicatie", voegde majoor Ron er aan toe. "Zo verdienen de ondernemers geld. Dan kunnen ze dingen kopen en ontstaat het sneeuwbaleffect. Zo start een economie."

Inmiddels volgden in Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora 150 man de businesscursus die reeds vruchten afwerpt. Zo heeft volgens Paul één van de cursisten al posters gemaakt en constateerde een ander dat er meer activiteit is op de Bazaar. De majoor benadrukte blij te zijn dat de ondernemers de tijd hebben genomen om te leren. "Jullie zijn echte winnaars. Ik hoop dat jullie in de toekomst kunnen groeien."

IDEA

Op Kamp Holland zijn verschillende functioneel specialisten, onder wie majoor Paul. Als reservist werkt hij bij Integrated Development of Entrepreneurial Activities (IDEA), een initiatief van het Platform Defensie Bedrijfsleven. Dit overlegorgaan is in 2001 opgericht door de staatssecretaris van Defensie en de werkgeversorganisatie VNO-NCW. IDEA ondersteunen economische wederopbouw met de inzet van reserveofficieren, die hun kennis beschikbaar stellen aan lokale ondernemers. De specialistenkennis op het gebied van het midden- en kleinbedrijf wordt gebruikt bij CIMIC-activiteiten die een Nederlandse militaire eenheid ter plaatse opzet.