Gemeente Vlaardingen


Heemtuin

06 maart 2009

De Heemtuin gaat 15 maart weer open voor publiek!

Ingang Heemtuin met de regeltjes

Zoals elk jaar gaat de Heemtuin (tussen de Frank van Borselenstraat en de Marnixlaan) ook dit jaar weer op 15 maart open. Tussen 09.00 en 16.00 uur bent u dagelijks weer van harte welkom!

Ook deze winter hebben we weer flink ons best gedaan om hier alles op tijd gereed te hebben en te zorgen dat de tuin er weer pico bello bij komt te staan.

Nieuw Insectenhotel in de Heemtuin!

Het oude insectenhotel dat door vandalen in brand is gestoken...

Het zal velen bekend zijn dat begin januari het Insectenhotel door een of andere held in de fik is gestoken. Vele honderden (of meer!) rupsen, poppen en volwassen insecten zijn zinloos vermoord. De pers heeft er uitgebreid aandacht aan besteed.

Zoals we in de media hebben beloofd, hebben wij ons uiterste best gedaan om voor de opening een nieuw insectenhotel te hebben. Dat streven hebben wij met hulp van onze collegas waar kunnen maken! We staan er klaar voor om u tijdens uw bezoek over te mogen vertellen!

Wanneer u half maart de tuin komt bezoeken zult u merken dat veel planten later bloeien dan normaal. De lange koudeperiodes hebben de bloei van sommige soorten lang uitgesteld. Het is goed mogelijk dat de Sneeuwklokjes nog bloeien! In normale jaren zijn ze dan al aan het zaad vormen.

Ook enkele pollen van de gewone dotterbloem hebben meestal begin maart al enkele bloemen. Dit jaar zijn de planten op het moment dat we dit verhaaltje schrijven (4 maart) nog volledig in winterrust.

De wilde narcissen zullen ongetwijfeld bloeien. Een aantal stengelloze sleutelbloemen zullen dat zeker ook doen. Maar of de eerste Bosanemonen bloeien? Meestal zijn er al wel enkele open tijdens de opening van de tuin. Maar of ze dat dit jaar halen..

In het natuurpark in de Holy zal komende week het witte deken van de Sneeuwklokjes en Lenteklokjes nog wel een lust voor het oog blijven. Als u geinteresseerd bent raden we u aan onze verhaaltjes van februari, maart & april 2005, april 2006 en maart 2008 nog eens te lezen.

De column van maart 2009 kunt u hier vinden.