Gemeente Enschede

Wat gebeurt er met zwerfafval in de natuur?

Afval in de natuur

Van zondag 15 maart t/m zondag 31 mei is er in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede een tentoonstelling over afval in de natuur. Deze expositie die wordt georganiseerd door NatuurEducatie van de gemeente Enschede, biedt een brede kijk op de verschillende soorten afval die in de natuur terechtkomen. Van weggegooide snoeppapiertjes tot een illegale dump van autobanden; van overvolle vuilnisbakken tot de verwondingen die dieren hierdoor kunnen oplopen: al deze onderwerpen komen op een interactieve manier aan bod.

Zwerfafval; mooi niet!
Zwerfafval vormt een van de grootste ergernissen in Nederland. Niemand is er van gediend en toch kom je overal zwerfafval tegen; zowel op straat als in de natuur. Wie hebben er eigenlijk last van zwerfafval? Wat wordt er allemaal in de natuur gedumpt? Waar en waarom wordt illegaal afval gestort en hoe kunnen we deze afvalberg verkleinen? Onderzoek het zelf in deze expositie: weeg een rugzakje met proviand en vergelijk dat met hetzelfde rugzakje gevuld met de verpakkingen ervan. Geef je eigen mening over zwerfafval op het speciale `eigen meningen paneel'. Kom er achter hoe lang zwerfafval meegaat: een aantal verschillende soorten afval werd begraven in een tuin en na een aantal weken weer opgegraven. Zo kun je goed zien wat er met afval gebeurt als het een tijdje `rondzwerft'.

Nadenken over afval
Voor kinderen van groep 5 en 6 van de Enschedese basisscholen heeft NatuurEducatie van de gemeente Enschede een bijpassend educatief programma, waarmee kinderen worden uitgedaagd om mee te denken over het afvalprobleem. Kinderen mogen zelf iets maken voor de afvaltentoonstelling en actief op zoek gaan naar zwerfafval in het Ledeboerpark. Ze mogen er kritisch rondkijken en noteren welk afval zij onderweg hebben zien liggen. Bovendien kunnen zij creatieve mogelijkheden aandragen om afval te hergebruiken, zodat het niet in de afvalbak terecht komt. Bovendien worden zij aangemoedigd om zogenaamd `recreatief afval' weer mee naar huis te nemen en ze spelen het afval-sorteerspel. Tenslotte is jong geleerd oud gedaan en hopelijk heeft dat een positief effect op de afvalberg van morgen...

Enschede schoon
Tijdens de tentoonstelling is er de Landelijke Opschoondag op zaterdag 21 maart. Ook de gemeente Enschede steekt de handen uit de mouwen om de stad schoon en zwerfafval vrij te maken. Speciaal voor dit soort acties heeft Enschede een `zwerfafvalmobiel' samengesteld waar allerlei spullen in zitten waarmee iedereen zijn straat en leefomgeving kan opschonen. Op woensdag 18 maart steekt wethouder van milieu, leefomgeving en buitengebied Jelmer van der Zee samen met de kinderen van groep 5 en 6 van de Roombeekschool de handen uit de mouwen, en neemt daarmee deze zwerfafvalmobiel officieel in gebruik. Daarna mogen de kinderen natuurlijk de afvaltentoonstelling in Het Lammerinkswönner komen bezoeken.
Kijk voor meer informatie over de Landelijke Opschoondag op www.nederlandschoon.nl

Geplaatst: 10 maart 2009.

10 maart 2009