Verkiezingsavond El Salvador in Amsterdam

12/03/2009 14:49

ICCO

Op zondag 15 maart vinden er in El Salvador presidentsverkiezingen plaats. Vanuit de Desmet Studio's in Amsterdam worden deze op de voet gevolgd tijdens een verkiezingsavond onder leiding van Frénk van der Linden en Evelien Bosch. De avond wordt georganiseerd door lokaalmondiaal, Cordaid en ICCO en live uitgezonden in zowel Nederland (LLiNK, Atlas, Radio 1) als in El Salvador (Wereldomroep).

El Salvador stond in de jaren tachtig volop in de internationale schijnwerpers. Het kleine Midden-Amerikaanse land groeide uit tot één van de symbolen van de Koude Oorlog. Met een volk dat in opstand kwam tegen de onderdrukking en daarbij ondersteund werd door een wereldwijde solidariteitsbeweging. En een elite die met behulp van militaire steun van de Amerikaanse president Reagan het 'rode gevaar' probeerde tegen te houden.

Vooral in Nederland was de betrokkenheid bij El Salvador groot, na de moord op vier Nederlandse journalisten in 1982. Duizenden Nederlanders waren via El Salvador Komitees betrokken bij het land.

Maar hoe is eigenlijk verder gegaan met El Salvador? Waarom zijn juist deze verkiezingen zo belangrijk? En welke rol zou Nederland kunnen spelen in de naleving van de vredesakkoorden?

Vanuit El Salvador zal Gert Kuiper live verslag doen van de verkiezingen. Gert Kuiper is namens ICCO als verkiezingswaarnemer in het land aanwezig. Hij zal ook vertellen over zijn bijzondere band met het land. Op 17 maart 1982 werden vier IKON journalisten in El Salvador vermoord, waaronder de broer van Gert Kuiper.

Verder staan op het programma:indrukwekkende video reportages van lokaalmondiaal, videoboodschappen van de presidentskandidaten, nationale en internationale gasten, terugblik naar de oorlog, extra aandacht voor mara's en geweld, talkshow over politieke ontwikkelingen in Latijns-Amerika, reportages over de huidige situatie in El Salvador en speeddaten met activisten.





http://www.elsalvador2009.nl/