Internationale actiedag tegen zeehondenjacht

13/03/2009 10:41

IFAW

Schitterende beelden van pasgeboren zeehondenjongen in Canada werden afgelopen donderdag geprojecteerd op een gebouw in Brussel, vlakbij de locatie waar Europese beleidsmakers momenteel de mogelijkheid bespreken van een handelsverbod in zeehondenproducten.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) wil met deze actie laten zien dat de pups die momenteel op het ijs liggen een wreed lot wacht in de jaarlijkse commerciële zeehondenjacht. Deze jacht zal in Cananda naar verwachting later deze maand van start gaan. Het IFAW dringt er bij de leden van het Europees Parlement en de ministers van de Europese lidstaten op aan om een volledig handelsverbod te steunen en ervoor te zorgen dat de wetgeving waterdicht wordt gemaakt.

Rikkert Reijnen, beleidsmedewerker IFAW Nederland zei: "We staan aan de vooravond van een historisch besluit waarmee we duidelijk maken dat Europa niet betrokken wil zijn bij een dergelijke bloedige handel. Alleen een volledig verbod biedt de garantie dat producten van zeehonden niet meer in Europa op de markt terecht komen. Naast Nederland, België en Slovenië, waar al een handelsverbod reeds is ingesteld, laten ook andere Europese burgers zien dat zij fel gekant zijn tegen deze jacht. Het is nu de verantwoordelijkheid van de politieke vertegenwoordigers in het parlement om een totaal verbod, zonder wettelijke mazen, te steunen."

Het wetsvoorstel werd in juli 2008 aangekondigd en het Europees Parlement zal in april in Straatsburg hierover stemmen. Het IFAW benadrukt dat het voorstel van de Commissie dient te worden aangepast om sluiproutes van de zeehondenhandel te voorkomen. Het voorstel laat bepaalde uitzonderingen toe voor zogenaamde 'humane jachtactiviteiten'. Dergelijke uitzonderingen zijn niet realistisch en praktisch onuitvoerbaar en oncontroleerbaar, gezien de typische omstandigheden van de commerciele jacht (ontoegankelijk gebied, barre weersomstandigheden en het jachtgebied dat ongeveer vijf keer zo groot als Nederland is

De enorme projectie (12m x 12m) van beelden van zeehondenjongen die dit jaar zijn geboren en momenteel op het ijs liggen werd vertoond enkele dagen voor de Internationale Actiedag tegen de zeehondenjacht (15 maart) Beelden lieten zogenaamde "whitecoat" zeehondenjongen zien. De pups worden zo genoemd vanwege hun witte vacht, die zij na ongeveer 12 dagen verliezen, en dat is ook het moment waarop zij wettelijk bejaagd mogen worden.

Reijnen: "Het IFAW verzet zich tegen de commerciële zeehondenjacht, omdat het gezien de typische omstandigheden van de jacht, onmogelijk is om de zeehonden op humane wijze te doden. De pelzen van gedode zeehonden eindigen uiteindelijk als overbodige luxe producten, en duizenden kadavers worden achtergelaten of weggegooid. Een onvoorwaardelijk EU-verbod zou een cruciaal gedeelte van de markt afsluiten, de jacht sterk terugdringen en de boodschap uitdragen dat Europa weigert te handelen in deze producten (afkomstig van dieren gedood op dergelijke wrede wijze). "Zeehonden worden neergekuppeld of neergeschoten, voornamelijk om de bontindustrie van zeehondenpelzen te voorzien. Een groot deel van de zeehonden lijden een langzame en pijnlijke dood.

Vorig jaar heeft de Canadese regering een quota ingesteld voor het doden van 275.000 zeehonden. Dit jaar zal de jacht naar verwachting in de laatste week van maart beginnen met een soortgelijk quota.





http://www.ifaw.nl




IFAW