Gemeente Brummen


Werkzaamheden bij Eerbeekse Beek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-03-2009)

Het Waterschap Veluwe gaat de Eerbeekse Beek vanaf de sprengkop tot de papierfabriek Coldenhove herstellen. Na herstel zal er meer beekwater naar Eerbeek stromen, is er weer een mooie zandbodem en zal de beek ecologisch aantrekkelijker zijn voor diverse dieren en planten. Ook lijkt de beek na herstel weer meer op de oude historische situatie; een smalle, snel stromende beek. De daadwerkelijke uitvoering van het project is nog afhankelijk van subsidiegelden en laat daarom nog even op zich wachten.

Verwijderen van enkele bomen
Om het beekherstel te realiseren moet op een aantal plaatsen een toegang tot de beek worden gemaakt. Hiervoor moeten enkele bomen worden gekapt. Er is geen kapvergunning noodzakelijk omdat de werkzaamheden vallen onder dunning. De kap moet worden uitgevoerd voor 15 maart 2009. Dit in verband met het broedseizoen van vogels. Waterschap Veluwe heeft onderzocht of de kap van bomen en boomopslag een overtreding van de Flora en faunawet veroorzaakt. Dit blijkt niet zo te zijn en onder begeleiding van een ecoloog is een aannemer inmiddels gestart met de kap van bomen en opslag. De werkzaamheden zijn kleinschalig; er worden geen grote open plekken gekapt, maar er worden smalle doorgangen gecreëerd zodat de machines die herstelwerkzaamheden moeten voeren straks beter bij de beek kunnen.

Gemeente steunt beekproject
Het college heeft recent een gemeentelijke bijdrage van 100.000,- beschikbaar gesteld voor de financiering van het beekherstelproject. De gemeente heeft namelijk in nauwe samenwerking met het Waterschap Veluwe een aantal beekherstelprojecten opgepakt. Met name de Eerbeekse Beek en de Rhienderense Beek hebben de aandacht. Dit is ook opgenomen in het Uitvoeringsprogramma De schop in de grond. Het Waterschap Veluwe heeft in 2008 een start gemaakt met het beekherstelproject Eerbeekse Beek, vanaf de sprengkop tot de papierfabriek Coldenhove. De uitvoering wordt nu dus gestart.

Water is één van de belangrijke themas uit de ROV Ligt op Groen. In de ROV afgesproken om de landschappelijke en ecologische kwaliteit van de beken in de gemeente te herstellen.