Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

zondag 15 maart 2009

Als de spanning stijgt lijkt de doortastendheid af te nemen

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 0:28 uur

Internationaal groeit de kritiek op de Nederlandse regering dat ze achterblijven met investeren in de eigen economie. De drie regeringsfracties blijven op hun strepen staan en klampen zich vast aan principiele stellingnames. De angst om stemmen te verliezen bij volgende verkiezingen is groter dan verantwoordelijkheid nemen voor de economie en de samenleving die daarvan afhankelijk is. Op Alkmaars niveau zien we vergelijkbare verschijnselen.

Bouwen is nodig voor woningnood en economie
Dat investeren in de bouw een enorme impuls aan de economie kan geven is langzamerhand bij iedereen duidelijk. In plaats van zaken in de planning naar voren te halen en als de wiedeweerga aan de slag te gaan, lijkt het wel dat risicovermijdend gedrag alleen maar toeneemt. Oude uitgangspunten maken dat de politieke partijen en beleidsambtenaren zich in allerlei bochten draaien om zonder gezichtsverlies uit de huidige situatie te komen. Waarom? Het is volkomen begrijpelijk dat standpunten onder de druk van omstandigheden moeten wijzigen. Deze angst om eigen inzichten aan te passen is niet terecht. De mensen in de stad begrijpen namelijk heel goed dat politiek bestuurders heel lang hebben kunnen vasthouden aan stellige standpunten. Mensen begrijpen heel goed dat nu door de razendsnel veranderende werkelijkheid bestuurders met hun neus op de feiten worden gedrukt. Mensen begrijpen heel goed dat bestuurders heel snel tot nieuwe inzichten kunnen komen en hun oude programma´s moeten loslaten.
Wat mensen niet begrijpen is dat bestuurders dat niet willen toegeven en bang zijn voor gezichtsverlies. Wat ze niet begrijpen is dat bestuurders beslissingen voor zich uitschuiven en steeds opnieuw bevestiging zoeken bij externe deskundigen. Deze deskundigen krijgen opdracht een situatie te onderzoeken die al lang is onderzocht. Deze deskundigen komen met oplossingen die al veel eerder zijn aangedragen. Als het voor iedereen duidelijk is dat de woningmarkt zich moet aanpassen aan de werkelijke woningbehoefte en dat bouwen de economie op gang houdt, waarom wordt er dan geen versnelling in gang gezet? Waarom wordt de gemeenteraad niet in spoedvergadering bij elkaar geroepen om een aantal noodmaatregelen te nemen? Waarom wordt de gemeenteraad niet aan het werk gezet om toestemming te geven de eerdere beleidsuitgangspunten aan te passen aan de noodzakelijke eisen van deze tijd?