Jordaanse Prins eregast op Boomfeestdag in Eindhoven/Oirschot

15/03/2009 11:28

Stichting Nationale Boomfeestdag

Het hart van de 53-ste viering van de Boomfeestdag is dit jaar de grens van Eindhoven en Oirschot. Prins Hamzah uit Jordanië, de Jordaanse Ambassadeur Talhouni, Landbouw-Minister Gerda Verburg, Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie, en Ecologie-Gedeputeerde Onno Hoes, zijn aanstaande woensdag 18 maart te gast bij burgemeesters Ruud Severijns (Oirschot) en Rob van Gijzel (Eindhoven). Samen met honderden kinderen uit beide gemeenten, planten zij hier honderden bomen op de Groene Corridor, een bomenlaan die Eindhoven en Oirschot zal gaan verbinden.

De zoon van Koningin Noor en Koning Hussein, is beschermheer en voorzitter van de Jordaanse Stichting Boomfeestdag, Al Shajarah geheten, die op 25 januari jl. de Eerste Jordaanse Boomfeestdag organiseerde. Dit volgens Nederlandse concept én met gebruikmaking van het bekende Dick Bruna-logo. Omdat Nederland al een 53-jarige traditie heeft in het organiseren van de Boomfeestdag, komt de prins, met leden van zijn Jordaanse Stichting, kennismaken met de Nederlandse Boomfeestdag.

Opening en Kids4Trees-Songfestival

De Boomfeestdag wordt om 09.30 uur geopend door Brabant-Gedeputeerde Ecologie Onno Hoes samen met de gemeente-gastheren, burgemeesters Rob van Gijzel en Ruud Severijns. Onder begeleiding van Jochem van Gelder en Boomfeestdag-ambassadrice Sandra Reemer is er een spectaculair binnenprogramma samengesteld, waaronder de spetterende finale van de derde editie van het Kids4Trees-Songfestival. Ruim 170 basisscholen hebben zich afgelopen periode aangemeld met een Bomenlied. Er bleven 20 halve-finalisten over, waaruit 5 finalisten zijn gekozen door ruim tienduizend internet-stemmers. De 100-den kinderen en een jury, bestaande uit o.a. EliZe ("So You Think You Can Dance") en Double.L ("Gouden Kooi") kiezen de winnaar van het Bomenlied-2009.

Bomencirkel:

Bij de Bomencirkel-programma overhandigt ambassadrice Sandra Reemer een Geboortekoker aan HRH Prince Hamzah ter ere van de geboorte van zijn dochter Princess Haya bint Al Hamzah (geboren 18 april 2007). Nadat de prins de koker in het plantgat heeft gelegd, zal hij de Geboorteboom planten, samen met kinderen, Ambasseur Talhouni, Minister Verburg, Staatssecretaris De Vries, Gedeputeerde Ecologie Hoes, burgemeester Van Gijzel en burgemeester Severijns. De Bomencirkel is onderdeel van de Groene Corridor, een initiatief van Brabants Landschap, dat met een bomenlaan van Zomereiken, het centrum van Eindhoven met dat van Oirschot gaat verbinden.

Primeur

Ook vindt er een wereldprimeur plaats: de kinderen van de basisscholen Eindhoven en Oirschot ondertekenen als eersten én als jongsten van de wereld de KIDS COUNTDOWN- 2010 VERKLARING. De kinderen hebben een Biodiversiteit Actieplan gemaakt met daarin ideeën, om zelf een bijdrage te leveren aan een schone en groene wereld. Na deze Boomfeestdag worden alle kinderen van Nederland vervolgens opgeroepen deze verklaring te ondertekenen.

Afscheid Sandra Reemer

Sandra Reemer is al 15 jaar ambassadrice van de Boomfeestdag. Tijdens deze Boomfeestdag neemt zij na 15 jaar afscheid van de Stichting. Het waarom en hoe wordt bekend gemaakt tijdens een speciaal moment in het Boomfeestdag-programma





http://www.boomfeestdag.nl