Politie Gelderland-Midden

West-Veluwe Vallei

---

Jongetje (5) aangereden en gewond

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:29:58

BARNEVELD - Op de van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld is zaterdagavond 14 maart een vijfjarig jongetje uit die plaats gewond geraakt nadat hij was aangereden door een auto. De automobilist, een 32-jarige plaatsgenoot van het slachtoffer, kwam met de schrik vrij.

Het ongeval gebeurde rond kwart voor zes 's avonds, toen de jongen nabij een oversteekplaats plotseling de weg op zou zijn gerend. De automobilist had een aanrijding niet meer weten te voorkomen. Het slachtoffertje is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en had vermoedelijk een hersenschudding opgelopen. Volgens de politie had de automobilist niet gedronken.
(09-034739)


---

Wageningers aangehouden na vechtpartij

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:28:56

WAGENINGEN - Drie Wageningers 18, 24 en 26 jaar zijn zaterdagmiddag 14 maart door de politie aangehouden wegens hun betrokkenheid bij een vechtpartij in de stad. Bij de vechtpartij zouden onder meer knuppels zijn gebruikt en liep een van hen verwondingen op.

De vechtpartij ontstond zaterdagmiddag rond twee uur op de hoek van de Stationsstraat met de Gerdesstraat toen de 26-jarige Wageninger met zijn auto naar de Bergstraat wilde rijden. Volgens zijn zeggen werd hem de doorgang belemmerd door een groepje mannen en toen hij vroeg of ze opzij wilden gaan zou een van de mannen hem hebben uitgescholden en gedreigd hebben met een mes. Nadat de 26-jarige alsnog kon passeren kwam het even later op de Bergstraat wederom tot een treffen tussen de groep en de 26-jarige man. Daarbij zou een woordenwisseling zijn uitgelopen op een vechtpartij, waarbij door beide partijen over en weer geslagen zou zijn met broeksriemen en een knuppel. Ook zou er een mes in het spel zijn geweest.

Passerende auto
Aan de vechtpartij komt een einde doordat een vriend van de 26-jarige hem weet te ontzetten. Daarbij zou door de groep mannen nog wel een stoel, die voor een winkel stond, zijn gegooid. Die miste doel maar raakte wel een passerende auto. Gewaarschuwde agenten weten kort daarop de 26-jarige man en twee anderen aan te houden. De drie zijn ingesloten voor onderzoek. De politie roept getuigen op te reageren op telefoonnummer 0900-8844. Anoniem reageren kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.
(09-034671)


Edenaar aangehouden na uitdelen kopstoot

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:27:32

EDE - De politie in Ede heeft in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 maart een 24-jarige Edenaar aangehouden wegens mishandeling. De man zou rond kwart voor drie op het Museumplein een portier van een horecazaak een kopstoot hebben gegeven toen die een dreigende vechtpartij probeerde te sussen. Surveillerende agenten waren daar getuige van en grepen in. De Edenaar werd daarbij meegenomen naar het politiebureau. Door de portier is aangifte gedaan. (09-034906)


---

Politie pakt Wageningers op na vernieling

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:27:00

WAGENINGEN - Twee Wageningers van negentien jaar zijn in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 maart door de politie opgepakt wegens vernieling. De twee worden ervan verdacht even na middernacht een ruit van een horecazaak aan de Kapelstraat te hebben vernield. De uitbater van de zaak waarschuwde de politie die in de omgeving naar de daders op zoek ging. In een nabij gelegen café werd het duo aangetroffen en door de gedupeerde uitbater herkend. Later bleek dat een van de twee geen vernieling verweten kon worden. Wel kreeg hij een proces-verbaal wegens openbare dronkenschap. De ander is inmiddels na verhoor ook op vrije voeten en in afwachting van een beslissing van justitie. (09-034860)


Arnhemmer (14) mishandeld en bedreigd in lijnbus
Publicatiedatum: 15-3-2009 15:26:11

WAGENINGEN - Een veertienjarige jongen uit Arnhem is vrijdag 13 maart mishandeld en bedreigd door een groep jongeren in een lijnbus tussen Wageningen en De Klomp (Ede). Het slachtoffer deed daarvan zaterdag aangifte. De politie stelt een onderzoek in en roept daarbij de hulp in van getuigen.

Volgens het slachtoffer stapte hij even voor vier uur in Wageningen op de bus richting station De Klomp. Kort daarop stapte een groep van ongeveer negen andere jongeren in de bus, waarbij de Arnhemmer door een van hen zonder aanleiding direct bij de keel zou zijn gepakt en uitgescholden. Vervolgens zou het slachtoffer meerdere klappen hebben moeten incasseren waarbij hij door anderen zou zij vastgehouden. Toen de chauffeur ingreep werd de vechtpartij beëindigd, waarna het slachtoffer enkele haltes verder uitstapte. De groep jongeren was in de bus blijven zitten.

Volgens de Arnhemmer zou het gaan om een groep jongeren, allen met een getint uiterlijk en in de leeftijd tussen vijftien en achttien jaar. Een van hen zou een Marokkaans uiterlijk hebben, een ander een Aziatisch uiterlijk. Van de overigens is slechts bekend dat ze mogelijk van Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse afkomst zouden zijn. De Arnhemmer had als gevolg van de schermutseling enkele schaafwonden opgelopen. Ook zijn kleding had schade opgelopen. Getuigen, die iets van het voorval hebben gezien of die anderszins informatie hebben over de daders worden gevraagd contact op te nemen met de politie in Wageningen via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem reageren kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
(09-034602)


Commotie na aanhouding op Oosterbeekse kermis

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:25:24

OOSTERBEEK - Op de Oosterbeekse kermis aan het Raadhuisplein is vrijdagavond 13 maart commotie ontstaan toen agenten een zeventienjarige Renkumer aanhielden. De agenten zagen even voor tien uur tijdens hun ronde een groepje kermisbezoekers dat zich luidruchtig gedroeg. Toen een van hen, naar later bleek de zeventienjarige Renkumer, tegen glaswerk schopte bij afvalcontainers wilden de agenten hem wegens baldadigheid op de bon slingeren. Daarbij schold de Renkumer de agenten uit waarop hij werd aangehouden. Vervolgens keerde een groep van enkele tientallen jongeren die het niet eens waren met de aanhouding zich tegen de agenten. Onder dreiging van het gebruik van pepperspray hoefden de agenten verder geen geweld te gebruiken, wel moesten ze enkele omstanders van zich afduwen. Nadat de agenten door te hulp geschoten collega's waren ontzet keerde de rust weer. De Renkumer is later na verhoor met een tweetal processen-verbaal aan zijn ouders overgedragen.
(09-034384)


Barneveldse (89) slachtoffer van `babbeltruc'

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:23:59

BARNEVELD - Een 89-jarige inwoonster van Barneveld is vrijdag 13 maart het slachtoffer geworden van de zogenoemde babbeltruc. Een tot dusver onbekende vrouw belde rond twee uur bij het slachtoffer aan en wist met een smoes haar vertrouwen te winnen. Eenmaal binnen zag ze kans er met geld van de Barneveldse vandoor te gaan. Volgens het slachtoffer zou de vrouw een verhaal hebben opgehangen over het laten controleren van leidingen in de woning. Het zou gaan om een vrouw van rond de 30 jaar met een wat getinte huidskleur, ongeveer 1.65 m lang, zwart haar tot op de schouders en gekleed in een zwart jasje met zwarte broek. De vrouw zou gebrekkig Nederlands hebben gesproken met een Duits accent. De politie stelt een onderzoek in.

TIPS om oplichting aan de deur te voorkomen
o Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af! o Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!
o Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
o Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs.
Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren. o Wees alert bij vreemden. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd
contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
o Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is. o Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd
bij u aan de deur komen voor financiële zaken.
Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie.
Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen. Neem contact op met de politie en maak een afspraak voor het doen van aangifte. Voor uw aangifte wordt dan tijd vrijgemaakt en kunt u al uw informatie kwijt.
(09-034282)


Vrouw aangereden, Oosterbeker (70) aangehouden

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:23:05

OOSTERBEEK - De politie heeft vrijdag 13 maart een 70-jarige automobilist uit Oosterbeek aangehouden op verdenking van doorrijding na aanrijding. De man wordt ervan verdacht op de Johannahoeveweg in het voorbijrijden een wandelaarster te hebben geraakt met de buitenspiegel van zijn auto. De man zou daarna zijn doorgereden zonder te stoppen. De wandelaarster had bij het ongeval letsel opgelopen maar zag wel kans het kenteken van de auto door te geven. De Oosterbeker kon aan de hand van zijn autonummer worden opgespoord en werd later thuis aangehouden. De man had echter ontkend en beweerde dat de vrouw zelf tegen de spiegel van zijn auto zou hebben geslagen. De politie maakt proces-verbaal op.
(09-034059)


Edese strandt met auto tegen winkelpui

Publicatiedatum: 15-3-2009 15:22:05

EDE - Een veertigjarige automobiliste uit Ede is vrijdag 13 maart met haar auto tegen een winkelpui gebotst op de Telefoonweg in haar woonplaats. De Edese kwam daarbij met de schrik vrij. Het ongeval gebeurde rond half negen in de ochtend toen de vrouw een parkeerplaats in wilde rijden. In plaats van te remmen trapte ze op een gegeven moment het gaspedaal in en reed de pui van de winkel binnen. Door de aanrijding werd alleen de glazen pui vernield. Volgens de politie had de vrouw geen drank of drugs gebruikt.
(09-033971)