GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

PvdA-congres omarmt burgerinitiatief mindervuurwerk.nl

Utrecht, 15 maart 2009

Het congres van de PvdA heeft met een krappe meerderheid het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' omarmt. Een motie om de Tweede Kamerfractie op te dragen het burgerinitiatief te verwerpen bleef steken op krap 49 procent van de stemmen. De partijafgevaardigden stemden in meerderheid voor de motie, maar de individuele leden schaarden zich in grote meerderheid achter het burgerinitiatief.

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief, de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte en David Rietveld, zien de uitslag als een opsteker. Ze waren op het PvdA-congres aanwezig om hun burgerinitiatief te bepleiten. 'Dankzij de PvdA-leden is een veilige en feestelijke jaarwisseling weer een stap dichterbij gekomen.' De raadsleden zetten zich in voor een jaarwisseling waarbij vuurwerk alleen door professionals wordt afgestoken. Inmiddels hebben bijna 65.000 mensen het burgerinitiatief ondertekend op mindervuurwerk.nl.

Dit is het eerste PvdA-congres waarop individuele leden mee kunnen stemmen. Tot nu toe was het stemrecht alleen voorbehouden aan afgevaardigden van partijafdelingen. De stemmen van gewonen leden tellen voor 25 procent mee voor de uitslag, die van de afgevaardigden voor 75 procent.

Het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' kreeg in de weken na oud en nieuw bijna 65.000 handtekeningen. Bij meer dan 40.000 handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht een burgerinitiatief te behandelen. Binnenkort zal de Kamer 'Meer plezier met minder vuurwerk' bespreken.