Politie Haaglanden

Persberichten 15 maart

Haaglanden, 15-03-2009

Overval
Den Haag Een eetgelegenheid aan de Escamplaan is zaterdagavond 14 maart overvallen. Een 59-jarige medewerker stond om 21.25 uur in de zaak de dagopbrengst te tellen. Op dat moment kwamen twee mannen met bivakmutsen op de zaak binnen. Een van hen sprong over de toonbank en dreigde de medewerker met een mes. De medewerker bedacht zich geen moment en pakte het mes beet. Hierdoor bezeerde hij zijn hand. De overvallers pakten vervolgens de dagopbrengst en verlieten de zaak. Direct na de overval hield de politie in de omgeving twee mannen aan die de omliggende tuinen in waren gevlucht. Na onderzoek bleek dat deze verdachten werknemers waren die de zaak uit waren gerend toen de overvallers binnenkwamen. De politie stelt een onderzoek in.

Straatrovers mishandelen vrouw
Den Haag Twee mannen hebben zaterdagochtend 14 maart geprobeerd een 35-jarige Haagse van haar handtas te beroven en toen dat niet lukte haar mishandeld. De vrouw liep om 01.25 uur op de Van Oosterwijk Bruijnstraat, toen zij door de twee mannen werd belaagd. Het tweetal probeerde haar handtas af te pakken. Dit lukte niet omdat ze het hengsel van haar handtas schuin over haar lichaam droeg. Hierop werden haar belagers zo kwaad dat ze de vrouw meerdere malen schopten en sloegen. Daarna liepen ze in onbekende richting weg. Het slachtoffer raakte lichtgewond. Volgens haar waren haar belagers jongemannen met een getinte huid. Ze droegen allebei donkere jassen. Een van hen droeg een spijkerbroek en de ander een donker trainingspak.

Voetballers op de vuist
Den Haag Een voetbalwedstrijd tussen TAC90 en Celeritas mondde zaterdagmiddag 14 maart uit in een ordinairde vechtpartij. Tijdens de westrijd tussen de eerste elftallen ontstond omstreeks 14.00 uur op het veld onenigheid tussen de spelers van beide teams. De onenigheid leidde tot een massale vechtpartij waarbij over en weer klappen vielen. Twee spelers van Celeritas (23 en 19 jaar oud) raakten gewond aan hun hoofd en werden vervoerd naar het Leyenburg ziekenhuis. Hier werden hun wonden gehecht. De politie hield een 19-jarige speler van TAC90 aan voor mishandeling. Bij de politie verklaarde hij niet te hebben geslagen maar wel iemand vast te hebben gepakt. Vervolgens werden zowel hij als degene die hij beet had, geschopt en geslagen. Na overleg met de officier van justitie werd hij in vrijheid gesteld.

Buurtpreventen houden autokrakers aan
Den Haag Doordat ze wel erg veel belangstelling hadden voor een geparkeerde auto op het Karperdaal trokken drie Hagenaars (17,21 en 23 jaar) zaterdagochtend 14 maart om 00.55 uur de aandacht van leden van het buurtbeveiligingsteam Kraayenstein. De buurtbeveiligers zagen de drie bij de auto staan en namen poolshoogte. Toen ze bij de auto kwamen, probeerde het drietal weg te lopen, maar dat werd hen belet. De buurtpreventen zagen dat een portierslot van de auto verbroken was en hielden de drie mannen aan. Zij waarschuwden de politie die de verdachten overnamen.

Bromfietsdieven aangehouden
Den Haag Drie Hagenaars, in de leeftijd van 16 en 17 jaar oud, zijn zondagochtend 15 maart aangehouden als verdachten van een bromfietsdiefstal. De politie kreeg om 01.30 uur een melding dat drie mannen op de Jozef Israëllaan een bromfiets stalen. De mannen zouden met de bromfiets zijn weggelopen naar de Wassenaarseweg. Op de Wassenaarseweg werden twee verdachten aangetroffen die voldeden aan het doorgegeven signalement. Zij werden aangehouden. In het Rosarium troffen de agenten vervolgens de bromfiets en de derde verdachte aan. Het drietal werd aangehouden en ingesloten.

Man in bioscoop geslagen
Den Haag Een langslepend probleem met een familielid van de een, ontaardde vrijdagavond 13 maart in een vechtpartij in een bioscoop aan het Spui. In de hal van de bioscoop kregen een 28-jarige Hagenaar en 23-jarige Hagenaar ruzie, omdat de jonge Hagenaar problemen had met een familielid van de ander. Tijdens de ruzie mishandelde de 28-jarige verdachte de 23-jarige man. Na de mishandeling verliet de 28-jarige Hagenaar de bioscoop. Hij werd op aanwijzingen van personeel van de bioscoop aangehouden. Het slachtoffer werd ter plaatse door de GGD behandeld.

Hardleers
Den Haag De waarschuwingen van een politieagent om niet te gaan rijden in de wind slaan, kwam een 31-jarige automobilist uit Den Haag duur te staan. De automobilist werd zaterdagochtend 14 maart om 04.35 uur door de politieagent op het Plein aangesproken omdat hij zeer dronken was. De agent drukte de man op het hart om niet te gaan rijden. Nog geen vijf minuten later zag de agent de Hagenaar in zijn auto stappen en ermee wegrijden. De hardleerse automobilist werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hier blies hij 770 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Met een rijverbod en een proces-verbaal op zak mocht hij naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Daarnaast is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Verdovende middelen
Wassenaar Een beveiligingsmedewerker die dienst deed op een feest aan de Deijlerweg hield zondagochtend 15 maart een 18-jarige jongen uit Leiderdorp aan die verdovende middelen bij zich had. Een andere feestganger vertelde de beveiliger dat de jongen op het toilet drugs gebruikte. Hierop hield de beveiliger de Leiderdorper aan. Hij waarschuwde de politie die de verdachte overnam. In zijn kleding troffen de agenten 34 MDMA pillen en 25 ponypacks met verdovende middelen (waarschijnlijk speed) aan.

Mishandeling
Wassenaar Een politieagent in burger zag zondagochtend 15 maart hoe een 25-jarige man uit Wassenaar een 19-jarig jongen uit Valkenburg een klap gaf. De politieagent was om 01.10 in de Kerkstraat om toezicht te houden. Hij stond met een groep jongelui te praten, toen hij getuige was van de mishandeling. Hij hield de verdachte aan en bracht hem over naar het politiebureau. Daar bleek dat de verdachte nog iemand anders een kopstoot had gegeven.

Bejaard echtpaar opgelicht
Rijswijk Een 83-jarige Rijswijker en zijn 84-jarige echtgenote zijn vrijdagmiddag 13 maart het slachtoffer geworden van oplichters. De Rijswijker wilde die middag om 16.00 uur zijn woning aan de Wijnandt van Elststraat ingaan. Omdat de man erg slecht ter been is, vroeg hij een passerende vrouw of zij hem met zijn boodschappen wilde helpen. De vrouw nam haar kans waar en wist zich met een smoes bij het echtpaar naar binnen te werken. Vlak na haar volgden nog een man een vrouw. Nadat ze een tijdje binnen waren geweest, verlieten ze de woning. Korte tijd later belden ze het echtpaar op met een smoes over pinpassen. Op slinkse wijze wisten ze de pincodes te achterhalen en haalden geld van de rekening van het echtpaar.

* De vrouw die als eerste binnenkwam, is begin 20, ongeveer 1.55 m lang en zag er zeer verzorgd uit. Zij had donker kort haar. Zij sprak Nederlands met een licht accent. Volgens het echtpaar was het een zeer knappe verschijning.

* De man had een zeer bleke huid, is tussen de 20-25 jaar oud. Hij is ongeveer 1.80 m lang en had blond haar. Hij sprak accentloos Nederlands, maar sprak met de twee vrouwen in een andere taal. Hij droeg een driekwart jas.

* De tweede vrouw zei weinig. Zij is ongeveer 25 jaar oud, slank postuur en tussen de 1.65 1.70 m lang. Beide vrouwen droegen T-shirts en geen jassen.

* De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Man krijgt klappen
Monster Het feit dat hij een groepje jongelui vroeg of ze het rustig aan wilden doen omdat hij wilde slapen, moest een 22-jarige man uit Monster met klappen bekopen. De man arriveerde zondagochtend 15 maart om 04.15 uur bij zijn woning aan de Verdilaan. Op het speelpleintje achter zijn woning zag hij twee jongens en twee meisjes staan. Hij vroeg het viertal of ze rustig wilden zijn omdat hij wilde gaan slapen. Dit viel niet in goede aarde bij de twee jongens die hem aanvielen en meerdere malen sloegen. De man raakte hierdoor heel even bewusteloos. Toen hij bijkwam, waren de vier verdachten vertrokken. Het slachtoffer had een wond boven zijn wenkbrauw en een gezwollen wang. Hij kon op eigen gelegenheid naar een huisartsenpost waar zijn verwondingen werden behandeld.

Agressieve klant
s Gravenzande Een 40-jarige buschauffeur kreeg zaterdagochtend 14 maart op de Koningin Julianaweg te maken met een agressieve klant. De klant was in Naaldwijk ingestapt bij de halte Perzikenstraat/Rozenhof en wilde naar Hoek van Holland. De klant had niet genoeg geld en kon maar betalen tot Heenweg. De chauffeur kwam hem iets tegemoet door hem naar de Koningin Julianaweg te brengen. Hier verzocht hij de passagier uit te stappen en toen werd de man erg agressief. Hij probeerde de buschauffeur te slaan, maar die kon de klappen afweren. De passagier stapte vervolgens uit en liep mobiel bellend de Heliotrooplaan op.

Autos besmeurt met graffiti, politie zoekt getuigen s Gravenzande Onbekenden hebben het afgelopen weekend op meerdere voertuigen, gevels en abris op de Edisonstraat en de Koningin Julianaweg teksten aangebracht. De teksten GORE, GORE ROE, GORE F en TALL CANS 09 zijn waarschijnlijk in de nacht vrijdag op zaterdag 14 maart tussen 01.00 en 06.00 uur aangebracht. De politie in het Westland is op zoek naar getuigen. Hebt u iets gezien of heeft u informatie over de graffitispuiters neem dan contact op met Bureau Westland via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000. Bent u zelf slachtoffer geworden van deze graffitispuiter(s)? Doe dan aangifte bij de politie.

Dronken automobilist veroorzaakt aanrijding en rijdt door s-Gravenzande - Een 22-jarige automobilist uit Rotterdam reed zondagochtend 15 maart om 02.30 uur tegen meerdere autos aan die op de Minstreelhof stonden geparkeerd en reed vervolgens door. Via het kenteken konden politieagenten het adres achterhalen waar de auto thuishoorde. Dit bleek verderop in de straat te zijn. Toen de agenten bij de woning aanbelden, bleek dat de Rotterdammer in de auto van zijn vader had gereden en dat hij onder invloed van drank was. Hij werd aangehouden en aan het bureau blies hij 690 ugl. De verdachte is een beginnende bestuurder en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnende bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Man slaat portier
Delft Een 25-jarige Hagenaar is zondagochtend 15 maart aangehouden nadat hij een 51-jarige portier van een horecagelegenheid aan de Kromstraat had mishandeld. De wijkagent kreeg om 05.00 uur een telefoontje dat op de Kromstraat gevochten werd. Daar troffen de wijkagent en zijn collegas een aantal portiers en een groepje Hagenaars aan. Eén portier vertelde de agenten dat een van de mannen hem had geslagen en dat deze man enige tijd geleden ook al een portier had geslagen. Hierop werd de 25-jarige verdachte aangehouden.

Wietlucht in auto
Delft Doordat in zijn auto een sterke wietlucht hing, liep een 29-jarige Haagse automobilist zaterdagavond 14 maart tegen de lamp. Agenten zagen de Hagenaar met nog twee mannen zonder gordel in een auto rijden op de Nieuwe Plantage. De agenten besloten de automobilist te bekeuren en lieten hem stoppen. Terwijl ze met de controle bezig waren, roken ze een sterke wietlucht uit de auto komen. De agenten onderzochten de auto en troffen een stuk hasj (91 gram) en een zakje wiet aan. Verder bleek de Hagenaar een ponypack met cocaïne bij zich te hebben. Hij werd aangehouden.

Politiehond Nero pakt woninginbreker
Zoetermeer Een 18-jarige Zoetermeerder is zondagochtend 15 maart op heterdaad aangehouden na een woninginbraak aan het Fazantenveld. De bewoner werd omstreeks 02.40 uur wakker van een harde klap. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij dat het slot uit zijn voordeur was verwijderd. Vanuit zijn woning zag hij twee jongens naar zijn huis sluipen. De bewoner waarschuwde met zijn telefoon de politie. Toen een van de jongens bij zijn woning kwam, liet hij de jongen schrikken door hard op het raam te slaan. De jongens gingen er vervolgens vandoor en verdwenen in de tuinen achter de woningen. Politiehond Nero had geen enkel probleem om een van de verdachten te vinden. Hij pikte direct de geur van de verdachte op en trof hem in een aangrenzende tuin achter een tuinset aan. De verdachte probeerde nog te vluchten, maar Nero was hem te snel af. De verdachte, een 18-jarige Zoetermeerder, werd aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de tweede verdachte.

Dronken man pleegt vernieling en bedreigt politieagent Zoetermeer Een 26-jarige automobilist uit Zoetermeer moest zijn goede daad zaterdagochtend 14 maart bezuren toen zijn auto werd vernield. De Zoetermeerder was met vrienden aan het stappen geweest en wilde een dronken kennis, een 53-jarige Zoetermeerder, naar diens woning aan de Jan van Beierenlaan brengen. Voor de woning stopte hij de auto om de kennis uit te laten stappen. De 53-jarige kennis weigerde de auto te verlaten en begon dingen in de auto te vernielen. Nadat hij hem met enige dwang uit de auto had gekregen, werd de Zoetermeerder door zijn dronken vriend geslagen. Om verdere problemen te voorkomen, liep de Zoetermeerder weg en waarschuwde de politie. De dronken vriend ging vervolgens door met het vernielen van de auto. Nadat agenten ter plaatse waren gekomen, keerde de agressieve man zich tegen de agenten. Hij dreigde een van hen met een houten stok te slaan. Nadat de agent met pepperspray dreigde, gaf de dronken man het op. Hij werd aangehouden.

Vechtpartij
Zoetermeer Bij een taxistandplaats op het Theaterplein brak zondagochtend 15 maart een vechtpartij uit tussen een aantal wachtende mensen. Om nog onbekende redenen werden twee mannen uit Pijnacker (24 en 37 jaar oud) en een 26-jarige man uit Berkel en Rodenrijs geschopt en geslagen. Toen de politie aankwam, stapten de daders in een taxibus en gingen er vandoor. De taxibus werd korte tijd later staande gehouden en de twee inzittenden, Zoetermeerders van 23 en 27 jaar oud werden aangehouden. De taxichauffeur werd aangehouden omdat hij onder invloed achter het stuur zat.

Graffitispuiters aangehouden
Zoetermeer Op twee verschillende locaties zijn vrijdag 13 maart en zaterdag 14 maart graffitispuiters aangehouden. Een 12-jarige Zoetermeerder werd op heterdaad betrapt toen hij een tag spoot op een verkeersbord dat op de Meerzichtlaan stond. De jongen probeerde nog weg te rennen, maar werd aangehouden. In overleg met zijn ouders is hij doorverwezen naar bureau Halt.
In de vroege ochtend van zaterdag 14 maart werden twee Zoetermeerders, 17 en 30 jaar, op heterdaad betrapt toen zij een muur van een elektriciteitsgebouw aan het Oostwaarts bekladden. De Zoetermeerders werden aangehouden en ingesloten.