Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 2 maart 2009

Lente in het veenweidegebied, scholekstervergadering in Ilperveld

Op zondag 15 maart van 13.30 tot 15.30 uur organiseert Landschap Noord-Holland een vaarexcursie in natuurgebied Ilperveld. Hoewel de lente laat is dit jaar, zijn hiervan zeker al de eerste tekenen te zien. Honderden scholeksters hebben zich inmiddels op de Ossewei verzameld. Deze vogels kunt u vanuit de boot goed zien. Ze zijn al luidkeels met elkaar aan het 'vergaderen' over wie waar mag gaan broeden. Ook maakt u grote kans op het zien van de eerste grutto.

Scholeksters zijn veel later met broeden dan hun collega-weidevogels grutto en kievit. Daarentegen zijn ze wel als eerste in de weide te zien. In Waterland worden ze Bonte Piet genoemd vanwege de klank die ze uitstoten: te-piet.

Door de koude winter kunt u zeker nog wintergasten zien. Allerlei vogelsoorten overwinteren in het Ilperveld en door de late komst van de lente spot u ondermeer wulpen en smienten. Smienten verblijven in grote groepen op open water in het open veenweidegebied. In de zomer verblijft deze soort in het hoge noorden, waar hij ook zijn nest bouwt.

Iedereen die mee wil varen is van harte welkom in Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon. Bent u beschermer van Landschap Noord-Holland, dan betaalt u ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar mogen mee voor ¤ 4,50. Aanmelden is verplicht en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland op tel. 088 - 006 44 55. Trekt u vooral warme (regen)kleding aan en waterdichte schoenen of laarzen.