Ministerie van Financiën

Staatssecretaris De Jager tevreden met uitkomsten G20

Nieuwsbericht | 15-03-2009 | Kredietcrisis

Op 13 en 14 maart vond de G20-vergadering van ministers van Financiën plaats in Londen. Staatssecretaris De Jager nam deel namens Nederland. Nederland was blij met de uitnodiging. Voor een open economie als de Nederlandse is samenwerking noodzakelijk.
Tijdens de top werd gesproken over het herstellen van economische groei en het weer op gang brengen van kredietverlening. Daarnaast stond het versterken van de financiële sector op de agenda. De Jager maakte zich namens Nederland hard voor de volgende punten:
- Crisismanagement als prioriteit.

- Doorzetten van hervorming van de financiële sector. De financiële sector moet weer een dienstbare rol gaan spelen in de economie.
- Op het gebied van beloningsbeleid in de financiële sector en internationaal toezicht wil Nederland versterkte afspraken maken.
- Nederland wil de middelen van het IMF verdubbelen. Opkomende landen en ontwikkelingslanden mogen niet het kind van de rekening worden. Voor het herstellen van de economische groei zijn de volgende uitkomsten bereikt:

- Bestrijden van protectionisme. Landen mogen zich niet van elkaar afkeren.

- Blijvende steun aan de financiële sector zodat deze kan blijven functioneren.

- Budgettaire stimulering en het belang van houdbare overheidsfinanciën.

- Steun voor monetair beleid centrale banken, die blijven bereid noodzakelijke maatregelen te nemen.

- Steun aan opkomende landen en ontwikkelingslanden. Om het financiële systeem te versterken zijn de volgende afspraken gemaakt:

- Er moet een dekkend systeem van regelgeving komen. Geen enkele financiële partij, activiteit of constructie mag buiten het toezicht vallen.

- Eén instelling moet verantwoordelijk worden voor het monitoren van kwetsbaarheden in de markt als geheel. Zowel op mondiaal als op Europees niveau.

- De fluctuaties in de financiële markt moeten worden afgezwakt, bijvoorbeeld door buffers op te bouwen in goede tijden.
- De internationale samenwerking moet worden versterkt door goede informatieuitwisseling en samenwerking in het toezicht. Staatssecretaris De Jager is tevreden met de voortgang die er is geboekt sinds de G20-vergadering van oktober 2008 in Washington. "Voor de buitenwereld verloopt het internationale proces misschien traag. Maar ik zie gelukkig duidelijk voortgang sinds de G20 vergadering van november in Washington. We moeten niet vergeten dat dit een complexe crisis is, die wereldwijd de economie raakt. Het gevoel van urgentie wordt door alle landen gezamenlijk ervaren. Vandaag hebben we goede afspraken gemaakt om het financiële systeem te versterken zodat in de toekomst dit soort crises niet meer zullen voorkomen."

Verwante dossiers


* Kredietcrisis