Genomineerden Prijzen der Brabantse Letteren bekend


Wentelprijs gaat naar jeugdboek

TILBURG, 20090123 -- De genomineerden voor de Schrijversprijs der Brabantse Letteren zijn bekend. Uit de 90 boeken op de kandidatenlijst selecteerde de jury vijf kanshebbers voor de Schrijversprijs. Daarnaast besloot zij de Wentelprijs toe te kennen aan een kinder-/jeugdboek. Daarvoor werden drie genomineerden geselecteerd.

De genomineerden voor de Schrijversprijs zijn:

Tania Heimans - Hemelsleutels (Artemis & co)
Marco Kamphuis - De prijs (Wereldbibliotheek)
Gerry van der Linden - Glazen jas (Nieuw Amsterdam)
Vrouwkje Tuinman - Receptie (Nijgh & Van Ditmar)
Leon de Winter - Het recht op terugkeer (De Bezige Bij)

Op deze shortlist is in de persoon van Tania Heimans een debutant vertegenwoordigd en bevinden zich twee dichtbundels: Glazen jas en Receptie. Marco Kamphuis werd met een ander boek ook al in de vorige editie genomineerd, terwijl Leon de Winter niet eerder meedeed.

De Wentelprijs is een speciale prijs die de jury naar eigen inzicht kan toekennen aan een boek waarop zij de aandacht wil vestigen. Vanwege het grote aantal en de hoge kwaliteit van de kinder- en jeugdboeken op de lijst, heeft de jury besloten de Wentelprijs toe te kennen aan een boek in dit genre. Zij nomineert hiervoor drie titels:

Leny van Grootel - Oena Loena (Holland)
Ted van Lieshout - Spin op sokken (Leopold)
Rob Ruggenberg - Slavenhaler (Querido)

De jury van de Prijzen der Brabantse Letteren bestaat uit Vondelbiograaf Piet Calis, schrijver Stijn van der Loo en kunstredacteur van het Brabants Dagblad Mieske van Eck.

De uitreiking van de Prijzen der Brabantse Letteren vindt plaats op 15 maart aanstaande in het Chassé Theater in Breda. Naast de winnaars van de Schrijversprijs (¤ 5.000,-) en de Wentelprijs (¤ 2.500,-) wordt dan ook de winnaar van de Publieksprijs (¤ 1.000,-) bekendgemaakt. Stemmen voor de Publieksprijs kan tot 1 maart via de website www.libralink.nl. Naast het stemformulier is daar ook de complete lijst met kandidaten te vinden.

Boeken die in aanmerking komen voor de Prijzen der Brabantse Letteren zijn geschreven door een auteur die geboren of woonachtig is in de provincie Noord-Brabant en die in 2007/2008 een zelfstandig literair werk uitbracht bij een uitgeverij.

De Prijzen der Brabantse Letteren worden georganiseerd door LiBra, het Literair Informatiepunt Brabant.

LiBra





Ingezonden persbericht