Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Crisis door communicatie?!
Lezing over de groei van beurscommunicatie door dr. Janneke Hermans. Zondag 15 maart, 14.00 uur, Museum voor Communicatie, Den Haag.

Den Haag, 3 maart 2009 - Iedereen die geïnteresseerd is, kan tegenwoordig binnen enkele seconden de actuele beurskoersen te weten komen en daarop reageren. Dat is niet altijd zo geweest en de vraag is of deze zogenaamde 'transparantie' de beurs goed heeft gedaan. Naar aanleiding van de huidige kredietcrisis organiseert het Museum voor Communicatie op zondag 15 maart om 14.00 uur een lezing over de geschiedenis van beurscommunicatie. De lezing wordt gegeven voor Dr. Janneke Hermans, die in 2004 promoveerde op dit onderwerp. Zij neemt de bezoeker mee van beurstikker naar internet.

Je hoeft de televisie maar aan te zetten of de laatste beursnoteringen komen in vliegende vaart aan je voorbij. Ook het internet is een altijd actuele bron van feiten en cijfers, maar ook van roddel en achterklap. Vroeger bestond deze transparantie totaal niet. De beurshandel was besloten, wat door de handelaren zelf angstvallig in stand werd gehouden. Als klant had je deze heren maar te geloven, iets anders zat er niet op.

De ontwikkeling van communicatiemiddelen als de telegraaf, de telefoon en de beurstikker gaf steeds meer openheid van zaken. Handelaren konden hierdoor steeds minder sjoemelen met prijzen. En als klant werd je steeds sneller op de hoogte gebracht van de actuele koersen én van nieuws en roddels die de koers konden beïnvloeden.

Toch kun je je afvragen of de beurs door al deze nieuwe communicatiemiddelen ook echt transparanter is geworden. Was die positie van de handelaren vroeger nou echt zo verkeerd? Hebben de nieuwe technieken, van tikker tot internet, nieuwe problemen met zich meegebracht?

Crisis door communicatie?!
Lezing over de groei van beurscommunicatie door dr. J. Hermans, conservator telecommunicatie. Zondag 15 maart 2009, 14.00 - 14.30 uur, Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag, www.muscom.nl. Bijwonen van de lezing is gratis voor bezoekers van het museum. Inschrijven kan op de dag zelf vanaf 12.00 uur aan de receptie. Er zijn 50 plekken beschikbaar. Vol = vol.



Ingezonden persbericht