KNHS


Nederlandse dressuursport heeft nieuw wonderkind 15 maart 2009
Edward Gal - Totilas

ERMELO (KNHS) - Met de combinatie Edward Gal en Moorlands Totilas heeft de Nederlandse dressuursport er een nieuwe topper bij. In de KNHS indoorkampioenschappen Zware Tour, pas de vierde wedstrijd die deze combinatie liep, zegevierde Totilas met overmacht. Internationaal jurylid Jan Peeters kwalificeerde de winnende rit van Gal van een niveau dat bij hem herinneringen op riep aan de beginjaren van Bonfire en Salinero. "We mogen blij zijn dat we in Nederland paarden hebben van het niveau Salinero, Parzival en Totilas, daar kunnen we op internationale kampioenschappen goud mee winnen", aldus een enthousiaste beschouwer in de barstenvolle manege van het KNHS centrum te Ermelo.

Zware Tour

De overwinning in de Zware Tour ging afgetekend naar Edward Gal (Harskamp) en zijn gitzwarte, van Gribaldi afstammende Moorlands Totilas, die nu negen jaar oud is. In de pirouettes en in de piaffe maakte Totilas zoveel indruk dat hij met tienen werd beloond. "In het begin van de proef was Totilas iets hectisch, maar je zag die spanning vrijwel ogenblikkelijk wegvloeien. Dat is een teken van kwaliteit bij ruiter en paard. Als je die spanning zo kunt laten wegstromen dan typeert dat de talenten", aldus Peeters, die bijna een lofrede hield op wat hij als jurylid had waargenomen. "Hoe je graag wilt dat een paard zich optimaal beweegt en de oefeningen uitvoert is iets dat op mijn netvlies gebrand zit. Dan zie je een paard dat dat ideaalbeeld in bijna alle onderdelen benadert. Dat geeft ook mij als jurylid een heel goed gevoel".
Tijdens de gehele proef toonde Totilas zijn atletische vermogen en straalde emotie en blijheid uit. De oortjes steeds naar voren geprikt en altijd attent reagerend op de onzichtbare aanwijzingen van de ruiter. Vier maanden geleden tijdens zijn eerste wedstrijd in Hengelo kreeg deze combinatie nog een waardering van 74% voor de Kür. In dit KNHS kampioenschap werd hun prestatie beloond met ruim 80%, een stijging van zes procent. "Natuurlijk is de verleiding aanwezig om met dit paard naar Indoor Brabant te gaan, maar ik kan die verleiding weerstaan. We blijven rustig doortrainen en af en toe een kleine wedstrijd meepakken om de bevestiging te zoeken. Maar ik wil niets forceren. Rustig dit fantastische talent laten rijpen", aldus een gelukkige Edward Gal.
Het zilver in dit kampioenschap ging naar Jeannette Haazen (Neeroeteren Bel.) met Nartan. In de Kür was er iets meer ontspanning dan in de eerste wedstrijd, waarbij de amazone in staat is om haar paard technisch zeer bekwaam door de oefeningen te rijden. Soms wordt even de lichtvoetigheid gemist, maar aan de andere kant is er wel harmonie. Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) legde met Broere Jazz beslag op het brons. De KWPN hengst, die dankzij zijn kinderen een enorm stempel drukt op de dressuursport, zie je zijn leeftijd van 18 jaren nog steeds niet aan. Vooral in de galop blijft de hengst sterk acteren.
Sjef Janssen blikte nog even terug op de rit van Anky van Grunsven met IPS Salinero, die zij op zaterdag reed als voorbereiding op Indoor Brabant komende week. "We kunnen best tevreden zijn over hoe Anky en Salinero hun werk deden. Aan de andere kant moeten we ook eerlijk zijn en dat is dat we wel huiswerk hebben meegekregen. In sommige onderdelen die anders geen moeite kosten werden kleine foutjes gemaakt, maar die poetsen we wel weg in de komende dagen", aldus Janssen.

Lichte Tour

In het KNHS indoorkampioenschap Lichte Tour ging de strijd tussen twee combinaties. De ene is Richele ter Haak (den Ilp) met Lest Best V en de andere is Sarah van Fessem (Noordijk) met Hyperion's Tanirma. Twee hele goede paarden, die beide zeer goed door de amazones worden voorgesteld. Maar uiteindelijk won de combinatie die gedurende de drie wedstrijden de meeste risico's nam en dat was Ter Haak. De combinatie begon in de eerste wedstrijd iets terughoudend, in de tweede wedstrijd stond Lest Best er perfect aan, en in de Kür nam de amazone veel risico met een hoge moeilijkheidsgraad. Zo appuyeerde zij naar rechts, maakte aansluitend een volte van acht meter, maakte een kaarsrecht gesprongen changement op de middellijn en zette daarmee gelijk een nieuw appuyement in. Hiermee toonde de amazone aan dat zij de perfecte controle heeft. "Die honderd procent controle is ook absoluut nodig, omdat je daar anders heel gemakkelijk een fout maakt. Ik ben blij dat ik dit paard, dat nu 16 jaar oud is, mag rijden. Het komende outdoor seizoen blijf ik Lichte Tour rijden, om in het najaar via de Future Tests de overstap te maken naar de Zware Tour. Met mijn trainer Jurgen Kosschel ben ik mij daar al op aan het voorbereiden", aldus de 26-jarige amazone.
Sarah van Fessem groeide met Hyperion's Tanirma in dit kampioenschap. In de galop was het paard iets terughoudend in de galop. In de tweede wedstrijd vielen vooral de goede zijgangen op, die in draf werden uitgevoerd, terwijl in de Kür bleek dat ook de galop sterk aan kwaliteit had gewonnen ten opzichte van de eerste wedstrijd Van Fessem verstaat in de dressuurring de kunst om de gevraagde uitvoeringen met Tanirma er heel eenvoudig en gemakkelijk uit te laten zien. Het brons werd opgeëist door Seth Bosman (Bergharen) met Twister RVL. Dit paard mist in zijn type en ras net even de uitstraling dat een paard extra glans geeft. Daarbij werd er wel een zeer constante proef gereden, waarbij in de Kür de opbouw in positieve zin opviel en de muziekkeus de oefeningen goed ondersteunde.

ZZ-Zwaar

In alle drie wedstrijden die meetelden voor het KNHS indoorkampioenschap ZZ-Zwaar ging de zege naar Emmelie Scholtens (Winschoten) met de KWPN goedgekeurde dekhengst Uphill (v.Oscar). Deze hengst is een zeer kwaliteitsvol paard, met drie hele fijne gangen, die een zeer constante proef liep. Emmelie Scholtens wist de jury steeds weer een mooi harmonieus beeld voor te toveren. Misschien dat af en toe de aanleuning soms even iets smakelijker mag. Vooral in de appuyementen naar rechts toonde Uphill over veel souplesse te beschikken. "Het ging in alle drie de wedstrijden heel gemakkelijk en Uphill deed alles met een grote mate van vanzelfsprekendheid. We hebben gedurende deze drie wedstrijden nergens een onvoldoende gescoord, daarmee een sterke basis leggend onder dit kampioenschap", aldus Emmelie, die vorig jaar de KNHS titel veroverde in de klasse ZZ-Licht.
De tweede plaats in het kampioenschap was weggelegd voor Michelle van Lanen (Uden) met de zeer ervaren Incredible. Dit is een combinatie die over zeer veel uitstraling beschikt, alleen was er in het begin van de Kür sprake van een lichte spanning. Tijdens het verloop van de Kür verdween deze echter als sneeuw voor de zon. Incredible bleef gedurende de gehele Kür mooi bovenin lopen en toonde in alle onderdelen veel souplesse. Vooral met de pirouettes scoorde de jeugdige Brabantse hoog, want die werden niet alleen mooi gezet uitgevoerd, maar bleven ook heel klein en waren daarmede de beste van de dag.
Thamar Zweistra (Schore) legde met Hexagon's Update beslag op het brons. Thamar heeft de moeilijkheidsgraad van haar Kür behoorlijk opgeschroefd. Zo toonde zij de galopchangementen om de vier op de volte maar dat ging helaas mis, waardoor die hogere moeilijkheidsgraad haar eigenlijk nekte. De changementen om de drie die ook op de volte werden uitgevoerd en gingen wel goed. Daarbij zouden deze changementen wel een fractie geprononceerder doorgesprongen mogen worden. Een goede prestatie werd ook geleverd door Paulien Alberts (Emmen), die met Lord Potter als eerste reserve op het laatste moment aan dit kampioenschap deel mocht nemen. De Drentse amazone drong door tot de finale op zondag en beëindigde deze titelstrijd op een zevende plaats.

ZZ-Licht

In het KNHS indoorkampioenschap in de klasse ZZ-Licht was het kampioenschap eigenlijk al beslist in de wedstrijden op vrijdag en zaterdag. Angela Krooswijk (Prinsenbeek) had in die twee wedstrijden met BMC Roman Nature geroutineerd afstand genomen van de concurrentie. In de Kür toonde de jeugdige amazone met de zeer ervaren hengst een zeer goede Kür. Steeds waren paard en amazone heel geconcentreerd en reden de verschillende onderdelen die getoond dienden te worden zeer exact. Het voordeel van een ervaren combinatie is dat ze geen risico's aangaan en de sterke punten juist weten te accentueren. Daarin slaagden Krooswijk en BMC Roman Nature dan ook heel goed. De linker pirouette ging fout, maar werd professioneel hersteld. "Ik ging als favoriet van start in dit kampioenschap. Dat legde best een beetje druk op mijn schouders, maar op de één of de andere wijze kan ik goed met de druk omgaan. Roman Nature is natuurlijk een zeer ervaren paard, maar het blijft een hengst en dan moet je echt kunnen rijden om dat in de ring goed te managen", vertelde Angela.
In de Kür kreeg de amazone, net als in de eerste twee wedstrijden die meetelden voor dit kampioenschap, de meeste concurrentie van Tommie Visser (Vijfhuizen) met GP People's Santodomingo. Dit van Krack C afstammende paard is zeer elastisch en toont veel potentie. Opvallend van Santodomingo is het sterke gebruik van het achterbeen, waardoor het paard met veer en afdruk door de baan gaat. Hij is sensibel en nog jong, waardoor de controle gedurende de Kür nog niet helemaal honderd procent is. Ook Visser bleef niet geheel foutloos, maar hij beek eveneens geroutineerd genoeg om de mogelijkheden die de Kür biedt - een gemaakte fout herstellen - uit te buiten. Geert-Jan Raateland ('s-Gravenzande) was met Daddy Cool de beste van de resterende finalisten en werd derde.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Uitslag ZZ-Licht:


1) Angela Krooswijk (Prinsenbeek) - BMC Roman Nature - 70.28
2) Tommie Visser (Vijfhuizen) - GP People's Santodomingo - 68.22
3) Geert-Jan Raateland ('s-Gravenzande) - Daddy Cool - 65.61

Uitslag ZZ-Zwaar:


1) Emmelie Scholtens (Winschoten) - Uphill - 69.27
2) Michelle van Lanen (Uden) - Incredible - 67.67
3) Thamar Zweistra (Schore) - Hexagon's Update - 65.71

Uitslag Lichte Tour:


1) Richelle ter Haak (Den Ilp) - Lest Best V - 71.03
2) Sarah van Fessem (Noordijk) - Hyperion's Tanirma - 68.31
3) Seth Boschman (Bergharen) - Twister RVL - 67.45

Uitslag Zware Tour:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas - 80.36
2) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - Nartan - 73.09
3) Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) - Broere Jazz - 70.37

Foto Edward Gal en Moorlands Totilas door: www.melissen.net