NCRV

NCRV Dokument Het woord heeft mij gered

Maandag 16 maart 2009

22.50 uur, Nederland 2

NCRV Dokument Het woord heeft mij gered

Het eerste dat de Nederlander leert
is lopen.
Daarna fietsen.
En dan de fiets verliezen.

Uit De fiets, de vrouw en de liefde â Al Galidi

Schrijver en dichter Rodaan Al Galidi ontvluchtte zijn vaderland Irak. Na vele omzwervingen belandt hij in Nederland. Hij leert Nederlands van een negenjarig meisje, in ruil voor gitaarles. Hij publiceert een tiental dichtbundels en romans in de Nederlandse taal. In NCRV Dokument Het woord heeft mij gered is te zien hoe hij ruim zeven jaar wacht op een verblijfsvergunning, maar ondertussen niet stilzit.

Dankzij zijn succesvolle columns, romans en gedichten is Al Galidi een graag geziene gast op alle belangrijke Nederlandse literaire podia. Na afloop van een optreden keert hij terug naar zijn kamertje in de provincie, waar hij ondergedoken zit. Keer op keer krijgt hij te horen dat hij moet vertrekken.

Wanneer zijn vader op sterven ligt, en hij van de Nederlandse autoriteiten geen afscheid van hem mag nemen, houdt hij ons land voor gezien. Hij pakt zijn spullen en vertrekt naar België, waar de mensen aardiger zijn en ook de kippen âlieflijkerâ klinken.

In het kader van de Boekenweek zendt NCRV Dokument Het woord heeft mij gered uit, een poëtische documentaire vol weemoed en verlangen, humor en venijn.

Het woord heeft mij gered is een productie van Van der Hoop Filmproducties. Regie Barbara den Uyl.