Gemeente Anna Paulowna

Zwerfafval te lijf met grijpers en prikkers
grey_nedschoon_160x160_v2.gif

Wethouder Fijko van der Laan geeft op maandag 16 maart om 9.00 uur op de Spoorbuurtschool het startsein voor de landelijke Week van Nederland Schoon. In deze actieweek, die duurt tot en met 21 maart, komen ook de leerlingen van De Zandhorst, Meerpaal en Regenboog in actie om het zwerfafval in de buurt op te ruimen.

Afvalgrijper
De kinderen leren in de praktijk dat het veel tijd kost om de rommel op te ruimen die een ander achteloos achterlaat. Ook leren zij het verschil tussen zwerfafval en grofvuil. Het zwerfafval ruimen de kinderen op met prikstokken en afvalgrijpers. Het grofvuil dat zij tegenkomen laten zij ophalen door de gemeente. De gemeente stelt buitendienstmedewerkers beschikbaar die prikstokken, afvalgrijpers, handschoenen en verzamelzakken uitdelen aan de kinderen.

Lespakket
De Milieudienst Kop van Noord-Holland organiseert het project zwerfafval samen met de het natuur- en milieueducatiecentrum De Groenling. De scholen krijgen ook de beschikking over lespakketten van Nederland Schoon. Het lespakket maakt de kinderen bewust van hun eigen weggooi-gedrag. Met de praktijkervaring erbij hoopt de Milieudienst dat dit tot gedragsverandering leidt.

Scholen in actie
RKBS Spoorbuurtschool: maandag 16 maart van 9.00 tot 11.00 uur; OBS De Zandhorst: dinsdag 17 maart van 13.00 tot 15.00 uur; PCBS De Regenboog: dinsdag 17 maart van 9.00 tot 11.00 uur; OBS De Meerpaal: donderdag 19 en vrijdag 20 maart van 9.00 tot 11.00 uur.