Gemeente Heeze-Leende


Project Zwerfafval Mooi niet op basisscholen van 16 tot en met 20 maart

Ook dit jaar doet onze gemeente weer mee aan het project `Zwerfafval Mooi niet', deze keer in samenwerking met de gemeenten Valkenswaard en Waalre.

Het project is bedoeld om jongeren bewust(er) te maken van hun weggooigedrag en de gevolgen van zwerfafval voor het milieu en de leefomgeving. Dit project wordt begeleid door het Milieu Educatie Centrum Eindhoven (MEC), in samenwerking met de gemeente Heeze-Leende. Het project vindt voorafgaand en tijdens de `week van Nederlands Schoon' plaats van 16 maart tot en met 21 maart. Op zaterdag 21 maart vindt de landelijke Opschoondag plaats. Op die dag gaan de gemeenten Valkenswaard en Waalre samen met de lokale scouting, het IVN en de jagersvereniging zwerfafval opruimen op diverse locaties in die gemeenten.

Vorig jaar werd het project voor de eerste keer georganiseerd in Heeze-Leende. Toen deden de groepen 7 en 8 van basisschool St. Jan uit Leende en groep 8 van de Merlebos uit Heeze mee. Dit jaar doen vier basisscholen mee: Merlebos, Dirk Hezius en De Trumakkers uit Heeze en de basisschool uit Sterksel.

Het project bestaat deels uit theorie en deels uit praktijk. In klassikaal verband verzamelen de leerlingen zwerfafval in de buurt rondom de school. Daarnaast gaan de leerlingen met hulp van een kunstenares een kunstwerk van restafval ontwerpen met als thema `Gijs de Guit'. Het MEC verzorgt ook een gastles met de kunstenares om de leerlingen met hun ontwerp te helpen.

Afsluitende bijeenkomst

Aan het eind van het project vindt op vrijdag 20 maart een afsluitende bijeenkomst plaats in het gemeentehuis. Een jury, bestaande uit leden van de Kunstkring Eymerick uit Heeze, zal de kunstwerken beoordelen en tijdens deze bijeenkomst de winnaars per school bekendmaken. De kinderen kunnen tevens kennismaken met de wethouder milieuzaken en de (loco-)burgemeester.

Van elke school worden de beste kunstwerken daarna gepresenteerd in de hal van het gemeentehuis.